Emma napja van. | 2024.04.19

Az önkormányzatiságot ünnepelték Arnóton

2015-12-11 08:35:01

A demokratikus önkormányzatiság 25 évét ünnepelték Arnóton. Köszöntőt mondott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. 

Dr. Üveges István polgármester nyitotta meg a rendkívüli, ünnepi közgyűlést és az alkalmat megragadva köszöntötte a résztvevőket, valamint a vendégeket, köztük Arnót elmúlt 25 évének képviselőit, vezetőit. Megemlékezett a negyedszázad alatt elhunyt hét képviselőről. Szólt az elmúlt 25 évről és a község közel 800 éves múltjáról. „S rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés”- foglalta össze József Attila szavaival a feladatukat. Az önkormányzat által elért főbb eredmények felsorolását követően összegzésként kiemelte, hogy a 2500 lakosú település kertvárosi körülményeket biztosít az itt élőknek.

[1511_1.jpg] IMG_2619.JPGDr. Üveges István szólt az elért eredményekről

A beszédet követően különböző emléktárgyakat helyeztek el egy időkapszulában a jövő számára. Török Dezső egy angol nyelvű megyei prospektust és a Kulcs Magazin legfrissebb számát tette bele. A doboz lezárását követően az időkapszulát ünnepélyesen elhelyezték a művelődési ház előtt. Ezt követően újra bent folytatódott a rendezvény.

[1511_3.jpg] IMG_2699.JPGEzt a két anyagot helyezte el Török Dezső az időkapszulában, balról Kolenkó Gábor, középen dr. Üveges István

Török Dezső köszöntőjében történelmi távlatba helyezte az elmúlt 25 évet,  Emlékeztetett rá, hogy a demokrácia megtestesítője volt a népszuverenitás alapján megválasztott kormány és önkormányzatok. Ezt követően tartalommal kellett megtölteni a 10 millió állampolgár, benne az arnótiak által biztosított kereteket.”Arnóton végig járva megállapíthatjuk, hogy az elmúlt negyed évszázadban jól sáfárkodtak a lehetőségekkel. Sikerült értéket teremteniük”- vont mérleget az elnök, aki konkrét példákat is említett, mint az árvízvédelmi gát, vagy a szociális bérlakások építését. Az elért eredmények reményt adnak a sikeres folytatásra – zárta beszédét Török Dezső.

[1511_0.jpg] IMG_2832.JPG

Közös fotón a korábbi és jelenlegi képviselők, vezetők

 
Kolenkó Gábor, aki 20 éven át volt Arnót polgármestere személyes emlékekkel, tapasztalatokkal tűzdelt beszédében ugyancsak megerősítette, hogy stabil alapokkal rendelkezik Arnót. Miskolc árnyékából kilépve kertvárossá vált a település. Hangsúlyozta, hogy a továbbfejlődéshez igénybe kell venni a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban elérhető pályázati forrásokat, mert a későbbiekben önerőből kell majd boldogulni.

[1511_4.jpg] IMG_2804.JPGA tervek szerint 2040-ben nyitják ki az utódok az urnát

 Dr. Pap Gábor, a Miskolci Egyetem adjunktusa jogelméleti előadást tartott az önkormányzatiságról. Leszögezte, hogy alkotmányos jog, hogy a helyi ügyekről helyben döntsenek. Mivel népszavazásokat ritkán tartanak, ezért a választott képviselőtestület gyakorolja a közhatalmat. Az alkotmányos keretek közt hozott határozatokat kvázi helyi törvényeknek kell tekinteni, amelyek mindenkire kötelezőek. Bemutatta az államigazgatás és az önkormányzatiság kapcsolatát is.

A beszédeket követően terített asztal mellett folytatódott az ünnep.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó