Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kimondták a múlt nyári jeruzsálemi bosszúgyilkosság több vádlottjának bűnösségét

2015-11-30 10:20:40

 

A jeruzsálemi körzeti bíróság két elkövetőt bűnösnek mondott ki egy tavaly nyári bosszúgyilkossággal kapcsolatban, amely egyike volt az augusztusi gázai háborúhoz vezető incidenseknek - közölte az izraeli média.

 

    A tizenhat éves palesztin áldozat, Muhammad Abu Kdeír elrablását és élve felgyújtását hárman hajtották végre tavaly nyáron, bosszúból azért, mert korábban palesztinok elraboltak és megöltek három izraeli tizenévest.
    A brutális gyilkosságot két kiskorú és Joszef Hájim Ben Dávid, egy 31 éves jeruzsálemi ultraortodox férfi követte el, de hétfőn még csak a két kiskorú bűnösségét állapították meg. A tettet kitervelő és a végrehajtását irányító férfi ügyében elhalasztották a végzést, amíg a bíróság nem dönt beszámíthatóságáról az elmeorvosi szakértők vizsgálatai alapján.
    Ben Dávid ügyvédje az utolsó pillanatban nyújtott be egy saját kezdeményezésre elvégeztetett pszichiátriai szakvéleményt, amely elmeállapotára hivatkozva megkérdőjelezi a férfi felelősségre vonhatóságát. Korábban egy másik szakértő az ügyészség felkérésére elvégzett vizsgálatában arra jutott, hogy a férfi bíróság elé állítható.
    Hétfőn csak a bűnösségről született határozat, a két kiskorú büntetésének mértékéről szintén a következő hetekben dönt a bíróság. 
    A három vádlott tavaly július másodikán Kelet-Jeruzsálem Suafat nevű arab lakónegyedében elrabolta a palesztin fiatalt, majd egy erdőben eszméletlenre verték és élve felgyújtották.
    A gyilkosság három nappal azután történt, hogy megtalálták Ciszjordániában a három elrabolt és megölt vallásos izraeli tizenéves holttestét. A bosszúgyilkosságot végrehajtó három izraelit néhány nap alatt elfogták, és a nyomozóknak beismerték tettüket. A három izraeli elrablása és megölése miatt erőszak bontakozott ki az izraeliek és palesztinok között, és az összetűzések tavaly augusztusra pusztító háborúhoz vezettek a Gázai övezetben. 
    A per folyamán a két kiskorú megpróbálta csökkenteni szerepét a gyilkosságban. Az idősebb férfira, Ben Dávidra hárították a felelősséget, egyebek mellett azt állították, hogy gyógyszerekkel is befolyásolta őket. Állításuk szerint magát a gyilkosságot Ben Dávid egyedül hajtotta végre.
    A megölt fiú édesapja kettős mérce alkalmazásával vádolta az izraeli hatóságokat, mert a palesztin tizenévest megölő zsidó terroristák otthonait nem rombolták le, ahogyan azt a palesztin merénylők esetén teszik.