Kristóf, Jakab napja van. | 2024.07.25

Időjárás-jelentés

2024-06-16 17:52:00

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
A mediterrán térségtől Közép-Európán át Finnországig anticiklon alakítja az időjárást, így alapvetően napos, száraz idő a jellemző. A magasnyomás peremén a Fekete-tenger felett sekély ciklon örvénylik, ez okoz csapadékot a Kelet-európai-síkság déli részén. Kontinensünk nyugati részén is többfelé esik, ami egy a Brit-szigetek felett elhelyezkedő ciklonnak köszönhető.

Ennek frontrendszere Dél-Skandinávián és Németországon át az Alpokig húzódik. A legtöbb felhő és a legtöbb csapadék a Brit-szigeteken, valamint e frontzóna mentén van.

Hétfő estig ez a front fokozatosan elhagyja a Kárpát-medencét is, mögötte anticiklon épül ki, és hétfőn már jóval kevesebb helyen lehet záporokra, zivatarokra számítani.

Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:
---------------------------------------------------
Vasárnap és hétfőn is napos időre van kilátás, de vasárnap északon, északkeleten, valamint a Dunántúl nyugati, délnyugati részén erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon alakulhat ki zápor, zivatar.

A túlnyomóan derült éjszakát követően hétfőn a mainál kevesebb gomoly képződik, és a Dunántúlon fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Vasárnap a nyugatias szelet élénk lökések kísérik, később mérséklődik a légmozgás, legfeljebb zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 27 és 32 fok között alakul.