Kristóf, Jakab napja van. | 2024.07.25

Időjárás-jelentés

2024-06-14 19:06:00

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
A mediterrán térség felől anticiklon nyúlik be a kontinens középső és északi részei fölé, így Európa középső vidékein és a Földközi-tenger menti tájak nagyobb részén napos, száraz, mérsékelten meleg az idő.

Eközben a Brit-szigetek és Franciaország, valamint Oroszország északi részei fölött is hullámzó frontzónát figyelhetünk meg, ott több helyen fordul elő eső, zápor, de a legnagyobb mennyiségű napi csapadékösszeget Romániában és környékén regisztrálták egy sekély ciklonnak köszönhetően.

E sekély ciklon előterében az Égei-tenger térségébe rendkívül meleg levegő áramlott, így ott immár napok óta tart az év első komolyabb hőhulláma, Görögországban például többfelé mértek 41, 42 fokos csúcsértéket.

Szombat estig a Kárpát-medence fölé egyre melegebb levegő áramlik, szombat délután azonban északnyugat felől okkludálódó front érkezik az Észak-Dunántúl fölé.

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:
-----------------------------------------------------
Pénteken napos idő várható gomoly-, illetve nyugat felől felvonuló és meg is vastagodó fátyolfelhőkkel. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Estétől nyugat felől csökken a felhőzet, kiderül az ég.

Szombaton a reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, a délután második felétől azonban a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok.

Szombaton a Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hidegebb lehet az idő.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 26 és 29 fok között alakul.