Kristóf, Jakab napja van. | 2024.07.25

HUN-REN: elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

2024-06-14 17:43:13

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.

Az NKKP a hazai tudományos kutatásokat csaknem négy évtizede támogató OTKA program átalakításával, nemzetközi sztenderdek alapján átszervezve és megnövelt anyagi forrásokkal áll a kutatók rendelkezésére - írták.

A programban 2024-ben 19 milliárd forint pályázati forrás vehető igénybe, amely több mint 40 százalékkal magasabb, mint a tavalyi 13,5 milliárd forint - tették hozzá.

A közlemény szerint míg az OTKA rendszerében elnyerhető legmagasabb támogatási összeg 48 millió forint volt 4 évre, az NKKP keretében 100-200 millió forint közötti támogatások érhetők el 2-4 éves időszakra.

"A cél, hogy a legkiválóbb magyar kutatók és kutatócsoportok nemzetközileg is versenyképes feltételrendszer mellett, nagyszabású projekteken dolgozhassanak" - emelték ki.

Mint írták, az NKKP egyes alprogramjai az ERC pályázati rendszeréhez igazodva támogatják a hazai kutatásokat. Az Excellence kategória azokat a kutatókat célozza, akik már indultak ERC-pályázaton, de forráshiány miatt nem nyertek támogatást.

Az Advanced kategóriában tapasztalt kutatók, míg a Starting kategóriában fiatal, doktori fokozatot legfeljebb 7 éve megszerzett kutatók juthatnak támogatáshoz. Az NN típusú alprogramok a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságát erősítik a magyar-osztrák és magyar-szlovén kutatási együttműködések révén.

"A pályázat rendszerszintű megújítása hozzájárulhat a magyar kutatók eredményességéhez a forrásbevonásokat illetően - nemcsak hazai pályán, hanem nemzetközi megmérettetéseken is, így például az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) pályázatain" - közölték.

"A HUN-REN Központ üdvözli a megújított pályázati struktúrát, amely nemzetközi kiválóságra ösztönzi kutatóinkat. A megújított pályázati program a korábbinál jelentősebb anyagi lehetőségeket kínál a legkiválóbb magyar kutatóknak a globálisan versenyképes tudományos ötletek és projektek megvalósítására.

Mi, a HUN-REN-nél biztatjuk kutatóintézeteink kiválóságait, hogy minél nagyobb számban pályázzanak. A kutatócsoportok létszáma egy-egy kutatási témában egyedileg is növelhető, így a finanszírozás lehetővé teszi például még több fiatal szakember bevonását is a nagy projektekbe" - emelte ki Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke.

A pályázati pénzek elosztásáról az újonnan létrehozott, Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikus vezette Kutatási Kiválósági Tanács dönt. A bírálatokat jellemzően élvonalbeli külföldi kutatók végzik. Fontos követelmény a pályázókkal szemben, hogy a támogatásból elért kutatási eredményeiket a szélesebb nyilvánosság is megismerhesse - emlékeztetnek a közleményben.
Az NKKP pályázati felhívásai az NKFIH honlapján érhetők el (https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/palyazatok/aktualis-felhivasok).