Tibor napja van. | 2024.04.14

Julija Navalnaja: Putyinnak felelnie kell Navalnij haláláért

2024-02-28 16:23:00

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek felelnie kell Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért és mindazért, amit Oroszországgal, valamint egy szomszédos békés országgal tett - jelentette ki Julija Navalnaja, a február 16-án elhunyt orosz ellenzéki politikus özvegye Strasbourgban szerdán.

Julija Navalnaja beszédében kijelentette: férje, Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, ami megmutatta, hogy Putyin elnök bármire képes, tárgyalni nem lehet vele.

Közölte: Navalnij felismerte, ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor újító gondolatokra van szükség. További szankciók, további állásfoglalások nem érnek célt, az orosz elnöknek ugyanis nincsnek elvei, erkölcsei, szabályai - mondta.

"Nem politikussal van dolgunk, hanem egy gengszterrel, egy bűnözővel" - fogalmazott.

Navalnaja azt mondta, a rendőrség megzavarhatja férje péntek délután esedékes temetését. "Még nem tudom, hogy békés lesz-e, vagy a rendőrség letartóztatja azokat, akik eljöttek elbúcsúzni a férjemtől" - fogalmazott.
Elmondta továbbá, Navalnijt három évig kínozták, egy apró börtöncellában éheztették, elzárták a külvilágtól, és megtagadták a tőle a látogatásokat, a telefonhívásokat, végül azt is, hogy leveleket kapjon. "És aztán megölték. Majd még ezután is bántalmazták a testét" - tette hozzá.

Szavai szerint Putyin szervezett bűnözői csoportot vezet, amelynek tagjai, noha csak bábok, embereket gyilkolnak. A nemzetközi közösségnek harcolnia kell e bűnszervezet ellen a szervezett bűnözés elleni harc, nem pedig a politika eszközeivel - jelentette ki.

Nem diplomácia üzeneteket kell küldeni, hanem a "pénzügyi machinációkat" kell felszámolni. Nem aggodalomnak kell hangot adni, hanem az orosz rezsimet támogató nyugati jogászokat és pénzügyi szakembereket kell célba venni, akik segítenek Putyinnak és barátainak a pénzek elrejtésében - mondta. Ebben számíthatnak arra a többmillió oroszra, akik Putyin ellen, a háború ellen, és az orosz elnök képviselte gonosz ellen vannak - emelte ki.

A gonosz elesik és eljön a csodálatos jövő - zárta beszédét Julija Navalnaja.
Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.