Tibor napja van. | 2024.04.14

Hazaárulás miatt 18 évre ítéltek egy férfit Moszkvában

2024-02-20 18:28:00

Tizennyolc évi fegyházbüntetést szabott ki Igor Kondrackij orosz állampolgárra hazaárulás címén a moszkvai városi bíróság - közölte kedden az Interfax hírügynökség.

Kondrackijt halmazati büntetésként megfosztották a tartalékos ezredesi katonai rangjától is. A tárgyalást zárt ülésen tartották, mivel a büntetőügy anyagait titkosították, az eljárásról pedig nem hangzott el hivatalos tájékoztatás. Az Interfax szerint több médium úgy értesült, hogy az elítélt korábban a diplomáciai tárcánál teljesített szolgálatot.

Sajtóforrások szerint Kondrackijt 2022 júniusában tartóztatták le. A médiában ismertetett nyomozati álláspont értelmében a gyanúsított egy meg nem nevezett országnak államtitkot képező értesüléseket adott át. A Kreml irányvonalát bíráló The Moscow Times azt írta akkor, hogy a férfi Kijevben született, és 1992 és 2010 között az orosz külügyminisztériumban dolgozott, ahol a valuta- és pénzügyi osztályon kapott fizetést, és jövedelmet folyósított neki az amerikai Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért is.

A Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki hírportál szerint az Igor Kondrackij név szerepel egy 2009-ben, Irán nukleáris és rakétapotenciálja címen megjelent nemzetközi jelentés szerzőlistáján, 2002-ben pedig egy ilyen nevű férfi A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásának problémája Dél-Ázsiában (politikatudományi szempontok) címmel írt doktori disszertációt.