Tibor napja van. | 2024.04.14

Az EU négy országot törölt az adózásban nem együttműködő országok és területek jegyzékéből

2024-02-20 16:05:00

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) a Bahama-szigeteket, valamint Turks- és Caicos-szigeteket azért törölte, mert a korábbi ajánlásoknak eleget tettek, megfelelnek a nominális és névleges társasági adóra vonatkozó eu-s elvárásoknak.

Belize és a Seychelle-szigetek jogszabályi változtatásokkal teljesítette az információcserére vonatkozó követelményeket.

Az uniós jegyzékben Anguilla, Antigua és Barbuda, Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Oroszország, Szamoa, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu található.

A listán szereplő országok és területek adózási ügyekben továbbra sem működnek együtt az Európai Unióval, amely újra erre kérte őket.

A listán szereplők vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi kormányzásról, vagy nem teljesítették a szükséges reformok végrehajtására vonatkozó vállalásaikat. Így nem felelnek meg a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak, amelyek magukba foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, valamint azon nemzetközi normák végrehajtását, amelyek az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célozzák.

A tanács jóváhagyta az aktuális helyzetről szóló dokumentumot is, amely azon országok és területek helyzetével foglalkozik, amelyek vállalták, hogy a jó adóügyi kormányzás elfogadott normáinak betartása érdekében megreformálják jogszabályaikat.

A dokumentumból hat ország, illetve terület került ki, miután teljesítették vállalásaikat.

Albánia és Hongkong módosította káros adóügyi rendelkezéseit. Aruba és Izrael eleget tett a számlainformációk közös jelentéstételi standard keretében történő automatikus cseréjével kapcsolatos valamennyi vállalásának. Botswana és Dominika a megkeresésre történő információcsere tekintetében kapott pozitív értékelést - közölték.