Eleonóra napja van. | 2024.02.21

Adathalászokra figyelmeztet a Miniszterelnökség

2023-12-04 18:01:00

Sem a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága, sem a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nem kér önrészt a támogatottaktól, és azt sem kéri tőlük, hogy azt utalják el egy kincstári számlaszámra - közölte Soltész Miklós hétfőn az MTI-vel.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára annak kapcsán beszélt telefonon erről, hogy néhány nappal ezelőtt egy református lelkész jelezte számukra: ismeretlen telefonszámról felhívták, és azt közölték, hogy az egyházközség támogatást kapott, amelyhez úgy juthat hozzá, ha befizeti a szükséges önrészt. A befizetéshez egy kincstárinak mondott, de valójában hamis számlaszámot adtak meg - tette hozzá az államtitkár.

Soltész Miklós hangsúlyozta, egyrészt nem kérnek önrészt, másrészt jelenleg nincs folyamatban aktuális támogatási felhívás, amelyre kérelmeket lehetne benyújtani, illetve amelyekre most biztosítanának támogatást.

A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő a rendőrségen feljelentést tett.

A politikus kitért arra is: félő, hogy nemcsak az egyházakat, felekezeteket, hanem a nemzetiségeket is megkeresik hasonló, valótlan információkkal, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ilyen jellegű telefonhívások vagy egyéb megkeresések esetén tájékozódjanak a Miniszterelnökségnél vagy a Bethlen Gábor Alapkezelőnél.
Semmiképpen se utaljanak pénzt sehova és fokozottan vigyázzanak az adataikra is - emelte ki az államtitkár, kérve, hogy a magánszemélyek is hasonló óvatossággal járjanak el. Mint mondta, a csalók egyre többször élnek vissza olyan üzenetekkel, amelyek hihetőnek tűnnek.
Az államtitkárság azt kérte az egyházaktól és a nemzetiségektől: mindenképpen jelezzék számukra, ha kaptak hasonló hamis telefonhívást vagy egyéb megkeresést, hiszen az információk segítik a rendőrségi nyomozást.