Eleonóra napja van. | 2024.02.21

Dömötör Csaba: a magyar kormány megkérdezi az emberek véleményét Ukrajna uniós tagságáról

2023-11-28 07:59:00

A magyar kormány megkérdezi a magyarok véleményét többi között Ukrajna európai uniós tagságáról és további pénzügyi támogatásáról, az Európai Unió azonban nem kéri ki ezekről az ügyekről az európaiak álláspontját - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán hétfőn közzétett videójában.

Dömötör Csaba emlékeztetett, az Európai Bizottság egyik biztosa hétfőn Kijevben tárgyalt Ukrajna EU-csatlakozásáról és arról, hogyan adjanak a unió tagországai az eddigi több tízmilliárd eurón felül további 50 milliárd eurót Ukrajnának, egyebek mellett fegyverekre.

Magyarországot az egész folyamat kerékkötőjeként próbálják beállítani, a gond csak az, hogy erről egyáltalán nem kérték ki az európai állampolgárok véleményét - mondta Dömötör Csaba.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, nem kérdezték meg az európaiakat arról, felvennének-e a szervezetbe egy hadviselő országot, akarnak-e adójukkal finanszírozni egy háborút, vagy mit szólnak a teljesen átalakuló uniós támogatáspolitikához, illetve az európai piacon is nagy mennyiségben megjelenő génmódosított ukrán gabonához.

"Ők nem kérdezték meg, de mi megtesszük, ezért is biztatunk mindenkit arra, hogy vegyen részt a konzultációban, és minden említett kérdésben mondja el véleményét" - hangoztatta az államtitkár.