Jeromos napja van. | 2023.09.30

Hétvégén rendezik a Duna-napot az erdélyi Torockón

2023-05-31 12:25:00

Idén először háromnapos eseménysorozattal várják az érdeklődőket a Duna-napon az erdélyi Torockón, a nemzeti összetartozás napja alkalmából - hangzott el az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában szerdán.

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 2014 óta minden évben nagy siker a torockói Duna-nap, amelyen az ősi magyar kultúra és hagyományok találkoznak a modern világgal.

------HÍRDETÉS-----------------------------------------------------------------------

Idén először bővítik a kört, hogy ne csak az erdélyi kultúra találkozzon az anyaországgal, hanem jöjjenek el vendégségbe a külhoni magyarlakta területek képviselői is, így péntektől vasárnapig 250 fellépő és közreműködő várja a látogatókat hat helyszínen. Érkeznek felvidéki, délvidéki, őrvidéki és kárpátaljai magyar művészek, előadók - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Altorjai Anita közölte, hogy a Petőfi-bicentenárium alkalmából lehet majd "találkozni" Petőfi Sándorral és Szendrey Júliával, berendeznek egy Pilvax-udvart, Torockón állomásozik a Petőfi-busz és elhangzik a Helység kalapácsa is. Lesz főzőverseny, Ízek utcája magyarlakta vidékek ételeivel, mesterségbemutató és kézműveskedés, fellép többek között a szent Efrém férfikórus, Balkán Fanatik és a Csík Zenekar, szombat este tűzijátékra, vasárnap pedig ökumenikus istentiszteletre várják a látogatókat.

A rendezvényen szeretnének minél többet felvonultatni a Kárpát-medence magyar értékeiből, hogy a trianoni békediktátum évfordulóján ne a veszteségeket vegyék számba, hanem azt, hogy mennyi mindent sikerült megőrizni, milyen gazdagok vagyunk - fogalmazott a vezérigazgató.
Altorjai Anita kitért arra is, hogy a közmédia csatornáin igyekeznek minden érdekességről beszámolni, lesznek élő kapcsolások a Kossuth rádióban, a vasárnapi istentiszteletet pedig közvetítik a Duna Worldön.

A Duna-nap részletes programja a www.dunanap.com oldalon olvasható.