Jolán napja van. | 2024.06.15

Uniós biztos: továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye Magyarországon

2023-05-30 20:29:00

Az Európai Unió egyik legerősebb eszközére, a hetes cikk szerinti eljárás folytatására azért van szükség, mert Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja kedden Brüsszelben.

Vera Jourová, a tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette. Az aggodalmak pedig továbbra is fennállnak Magyarország esetében - húzta alá.

------HÍRDETÉS-----------------------------------------------------------------------

Az eljárás akkor fejeződhet be, ha a problémákat megoldották, illetve ha biztosított, hogy a továbbiakban nem áll fenn az EU alapértékei szisztematikus megsértésének veszélye. "Egyelőre azonban még nem tartunk itt" - tette hozzá.
Kijelentette: az uniós bizottság semmiféle előrelépést sem lát egyebek mellett a választásokra vonatkozóan, az ombudsman és a közszolgálati média függetlenségének biztosítására tett javaslatok teljesítése terén. Magyarországnak továbbá teljesítenie kell a megkövetelt szupermérföldköveket a helyreállítási források lehívása érdekében - hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság készen áll segíteni Magyarországnak a szükséges reformok teljesítésére kifejtett erőfeszítéseinek sikere érdekében - tette hozzá.

Szavai szerint a hetes cikk szerinti eljárás fontos eszköz az EU kezében, ugyanis erősödik a bizonytalanság és a bizalmatlanság a tagországok között. Az eljárás keretében folytatott meghallgatás pedig lehetőséget biztosít az érintett tagállamoknak a helyzet tisztázására - mondta.

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében fogadott el állásfoglalást, amelyben azt javasolta, hogy a tanács az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 1. pontja alapján állapítsa meg, hogy Magyarországon fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az EU alapértékei.

Egy azzal összefüggésben feltett kérdésre, hogy az Európai Parlament a héten olyan indítványról vitázik, majd pedig szavaz, amely meg kívánja akadályozni, hogy a 2024 második félévében Magyarország töltse be a soros uniós elnökséget, Jourová azt válaszolta: az Általános Ügyek Tanácsának vitatémái között nem szerepelt az EP indítványa. Az Európai Bizottság az uniós szerződések szerint fog eljárni - tette hozzá.

Vera Jourová Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta, néhány pozitív előrelépés ellenére számos fejlemény nagyon komoly aggodalomra ad okot. Az uniós biztos ezek között az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége biztosításának hiányát, valamint az Európai Unió Bírósága ítéletei végrehajtásának elmaradását említette.

Azzal összefüggésben, hogy Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn új törvényt írt alá, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén, Jourová azt mondta: az uniós testületet komoly aggodalommal tölti el az új lengyel szabályozás. Az Európai Bizottság elemzi az új jogszabályt, és szükség esetén azonnali lépéseket fog tenni - tették hozzá az uniós biztos.