Kristóf, Jakab napja van. | 2024.07.25

NMHH: az egyik legnépszerűbb internetezési forma a közösségi média

2023-05-30 13:01:00

Az egyik legnépszerűbb netezési forma a közösségi média; naponta átlag egy órát töltenek a felhasználók a Facebookon, de negyedórát sem fordítanak arra, hogy valamilyen híroldalon vagy azon oldalak applikációin keresztül tájékozódjanak - derült ki abból a friss kutatásból, amelynek eredményeit az NMHH Kommunikációs Igazgatóság kedden küldte el az MTI-nek.

Online tartalomfogyasztási szokásokat vizsgált az NMHH; elemzése szerint az internetezők háromnegyede (76,6 százalék) nyit meg valamilyen közösségimédia-weboldalt vagy applikációt nap mint nap, és több mint két órát szán erre a tevékenységre.

Fél percenként megközelítőleg 51 700 internetes weboldalt nyitnak meg a felhasználók Magyarországon számítógépen vagy laptopon, ugyanezen idő leforgása alatt ötször több, közel 268 ezer kontaktus történik mobiltelefonon és tableten, ami egy átlagos napon 766 millió kattintást, oldalletöltést jelent - közölte az NMHH.

A kutatás alapján a mobiltelefonok abszolút fölénybe kerültek a számítógépek, illetve laptopok felett, hiszen ez utóbbiakat a vizsgált időszakban (április 1. és 10. között) a 15 és 90 év közötti, internetező magyar lakosság (közel 6,6 millió ember) 39 százaléka használta, a mobiltelefonokat több mint duplája, 84 százaléka.

A 15-39 éves korosztályban kilencszer többen vannak azok, akik csak a mobiljukon keresztül neteznek, mint akik csak számítógépet vagy laptopot használnak; a 40-49 évesek esetében ez az arány már csak közel négyszeres a telefont használók javára, míg az idősebb korosztályokban szinte megegyeznek az értékek - áll a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy hatalmas különbség rajzolódik ki a személyi számítógépen (PC) internetezők körében a magyar, illetve a külföldi weboldalak népszerűségét illetően: a google.hu, a facebook.com és a youtube.com napi elérési értéke mind a külföldi, mind a magyar weboldalak többszörösét mutatja.
A PC-t használók 28,1 százalékánál felbukkan a listavezető Google keresője és funkciói 16 perc időtartamban, és szinte minden ötödik magyar (17,2 százalék) a facebook.com-ot is megnyitja, ezzel szemben a magyar weblapok együttesen is csupán 29,1 százalékukat érik el - állapították meg.

Kitértek arra is, hogy a leglátogatottabb magyar oldal április 4-én a gov.hu kormányzati gyűjtőportál volt, hatszázalékos elérési értékkel, utána az index.hu és az origo.hu következett 4,4 és 3,5 százalékkal.

A mobiltelefonon történő netezési trendek eltérő képet mutatnak, míg a vizsgált külföldi weboldalakat a magyarok 44,4 százaléka nyitotta meg egy átlagos napon, addig a magyar oldalakat több mint 62 százaléka, és telefonon a böngészés ideje hosszabb volt tíz perccel - közölte az NMHH. Hozzáfűzték: a Google és a Facebook oldalait szinte ugyanannyian látogatták mobilon, mint PC-n, a Blikk, az Origo és az Index oldalait viszont közel háromszor annyian tekintették meg telefonról.

Az NMHH tájékoztatása szerint elemzésük újításnak számító mobilpaneles mérési adatokon alapul, amit a Gemius április első napjaitól kezdve publikált. Az ezer főt meghaladó mobilpanel minden résztvevője egy, a kutatók által ingyenesen biztosított csúcskategóriás, a mérés érdekében módosított okostelefont használt, ezen keresztül - a személyes adatok védelmét figyelembe véve - rögzítették a legfontosabb internethasználati szokásokat, különös tekintettel az eddig nem mért telefonos alkalmazásokra, applikációkra - tudatta az NMHH.