Jusztin napja van. | 2024.06.16

Adománygyűjtés a selmecbányai tűzvész kárainak helyreállításáért

2023-03-24 19:02:58

Közös adománygyűjtést indított Selmecbánya tűzvészben megsemmisült tudománytörténeti emlékeinek helyreállításáért a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem.

A Miskolci Egyetem által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztettek: Selmecbánya belvárosában múlt hét szombaton pusztított tűzvész, amely az UNESCO világörökségi listáján is szereplő területet is érintette. Jelentős károkat szenvedett a Szerelembank, a Fritz-ház, a Hellenbach-ház, a Bányászati Múzeum és a 15. században épült Bányabíróság épülete, amely a bányászati képzés egykori dokumentumai mellett annak az ásványtani kiállításnak is otthont adott, amelynek egyes darabjai még az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia tulajdonát képezték.

A közlemény szerint a Selmeci Akadémia két utódintézménye, a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem "kéz a kézben szeretne segíteni, mert ezt követeli a mai egyetemek tudományos életét megalapozó selmecbányai iskolák szellemisége iránti tiszteletük".

Az egyetemek rektorai felkérték mindazokat, akik az egyetemek szellemi műhelyeihez tartoznak és a selmeci hagyományok szerint éltek és élnek, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Fontosnak tartják, hogy az európai tudománytörténet ezen emlékei az utókor számára megőrizhetők maradjanak - olvasható a közleményben.

Az adományokat a Miskolci Egyetem számlaszámán fogadják: 10102718-51382100-07005002, a közlemény rovatban pedig a "Selmeci adomány" szöveget kérik feltüntetni.