Angéla napja van. | 2023.05.31

Adománygyűjtés a selmecbányai tűzvész kárainak helyreállításáért

2023-03-24 19:02:58

Közös adománygyűjtést indított Selmecbánya tűzvészben megsemmisült tudománytörténeti emlékeinek helyreállításáért a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem.

A Miskolci Egyetem által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztettek: Selmecbánya belvárosában múlt hét szombaton pusztított tűzvész, amely az UNESCO világörökségi listáján is szereplő területet is érintette. Jelentős károkat szenvedett a Szerelembank, a Fritz-ház, a Hellenbach-ház, a Bányászati Múzeum és a 15. században épült Bányabíróság épülete, amely a bányászati képzés egykori dokumentumai mellett annak az ásványtani kiállításnak is otthont adott, amelynek egyes darabjai még az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia tulajdonát képezték.

A közlemény szerint a Selmeci Akadémia két utódintézménye, a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem "kéz a kézben szeretne segíteni, mert ezt követeli a mai egyetemek tudományos életét megalapozó selmecbányai iskolák szellemisége iránti tiszteletük".

Az egyetemek rektorai felkérték mindazokat, akik az egyetemek szellemi műhelyeihez tartoznak és a selmeci hagyományok szerint éltek és élnek, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Fontosnak tartják, hogy az európai tudománytörténet ezen emlékei az utókor számára megőrizhetők maradjanak - olvasható a közleményben.

Az adományokat a Miskolci Egyetem számlaszámán fogadják: 10102718-51382100-07005002, a közlemény rovatban pedig a "Selmeci adomány" szöveget kérik feltüntetni.Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
12:01
- Novák Katalin meglátogatta a kórházban a Koszovóban megsérült magyar katonákat
11:39
- Elfogták az Iszlám Állam több feltételezett támogatóját Németországban
11:19
- Vádat emeltek egy férfi ellen, akinek kötelességszegése felesége halálát okozta
10:55
- Darvasi László az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa
10:30
- Czomba Sándor: több mint hatmilliárd forintból indul vállalkozóvá válást elősegítő program
10:02
- Életfogytiglant kapott a bozótvágó késsel ismerősére támadó férfi
09:27
- KSH: az ipari termelői árak áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 15,9 százalékkal növekedtek
09:03
- Három embert gyanúsítanak egy szegedi férfi halálra verésével
08:24
- Egy fára akasztotta fel magát egy fiú Tiszaújvárosban az Örösi úton - megmentették a rendőrök
07:59
- Ezrek keresnek fel egy Missouri állambeli kisvárost, ahol teljesen megőrződve exhumáltak egy évekkel ezelőtt eltemetett apácát
MTI hírfelhasználó