Emil, Csanád napja van. | 2024.05.28

Asszonyok a békéért – adományátadás

2023-03-24 18:11:07

Asszonyok a békéért akciójuk keretében adták át és indították útnak első adományukat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, valamint Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és a Kiss Kata zenekar névadó énekese Miskolcon, a Vármegyeháza udvarán.

– Az orosz-ukrán háborús konfliktus kirobbanása óta több mint egy év telt el, és továbbra is nagy szükség van az összefogásra és a politikai érdekeken felülálló emberbaráti együttműködésekre. A háború legnagyobb szenvedői az apa nélkül otthon maradt családok, asszonyok és kisgyermekek. Így a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnökeként, ám főleg családanyaként, összefogva a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével és a Kiss Kata zenekar névadó énekesével egy hónappal ezelőtt meghirdettük az Asszonyok a békéért karitatív tevékenységünket. A mai napon pedig ennek keretében útjára indítjuk első adományunkat, egy olyan eszközt, amely az egyik ukrajnai, kárpátaljai iskola ivóvízellátását biztosítja majd – mondta az adománygyűjtés részleteiről szólva Bánné dr. Gál Boglárka.

– Ez az adományunk karitatív akciónk első pilléréhez járul hozzá, miszerint a Kárpátalján lévő oktatási intézményekben tanuló magyar és ukrán gyermekek jelenlegi iskolai körülményein kívánunk javítani, az ehhez szükséges eszközöket eljuttatva a rászorulókhoz. Ugyanakkor ismét szeretnénk ráirányítani a figyelmet mozgalmunkra, minden nő, feleség és családanya hallja meg hangunkat, csatlakozzon hozzánk a közösségi médiában, és támogassa adománnyal céljainkat – tette hozzá a vármegyei közgyűlés elnöke.

Az újonnan megalakult misszió első pillére az adománygyűjtés, melynek koordinálását a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége vállalta fel, annak menetéről, technikai tudnivalóiról Szőnyi Kinga, az Asszonyszövetség elnöke adott tájékoztatást.

– A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége az OTP Banknál vezetett 11704007-22040932 számú elkülönített számlájára várja az adományokat. A közösen életre hívott Asszonyok a békéért misszió legfőbb célja az orosz-ukrán konfliktus azonnali békés rendezése melletti kiállás, ehhez az Asszonyok a békéért Facebook oldalunkon lehet csatlakozni – utalt arra beszédében Szőnyi Kinga, hogy az eszköz vagy pénzadomány mellett elvi kiállással is lehet támogatni a kezdeményezést. Az adománygyűjtésről szólva pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Kiss Kata énekesnő révén folyamatos a kapcsolatuk Ukrajnával, így pontosan tudják, mire van szüksége a helyi oktatási intézményeknek. – Így került beszerzésre ez a vízszivattyú is, amely egy iskolaépület ivóvízzel való ellátását biztosítja majd – hívta fel a figyelmet Szőnyi Kinga.

Kiss Kata énekesnő zenekarával nemrég 100 állomásos kárpátaljai turnén vett részt, és most is tartja a kapcsolatot a kint élőkkel. – Az egyik oktatási intézmény igazgatója keresett meg, hogy az épületen belüli ivóvízellátást segítsük, mert most már nagyobb gondot okoz, hogy szomjaznak a diákok, mint az, hogy hideg van az épületben.

Sajnos a háború miatt odakint nehezen lehet hozzájutni ipari-műszaki eszközökhöz, ezért is vállaltuk mi ennek az eszköznek a beszerzését, amelyet a vármegyei közgyűlés elnökének felajánlásából vásároltunk meg, és amelyet még a mai napon kiszállítunk Ukrajnába – ismertette Kiss Kata énekes az adományozás történetét.