Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vasárnap rendezik meg a Tehetség napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémián

2023-02-08 17:35:00

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ifjú növendékei idén is nyilvános órákon, előadásokon és koncerteken mutatkoznak be a közönségnek a Tehetség napja elnevezésű programsorozaton, melyen többek között Ligeti György, Eötvös Péter, valamint Debussy műveit hallhatják az érdeklődők - olvasható a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a nap nyitóeseményeként népszerű versenyművek hangzanak el a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Zeneakadémia hallgatóinak közreműködésével a Solti Teremben. Rövid koncerteken lépnek fel a rendkívüli tehetségek, azaz a 18 év alatti előadók, valamint az elmúlt hónapokban jelentős versenyeredményt elért hangszeres diákok.

Az Ének Tanszék hallgatói gálakoncerten mutatják be a náluk zajló munkát. A nap folyamán kerekasztal-beszélgetésen, zenetörténeti előadáson, az alkalmazott zeneszerzés szak korábbi vizsgafilmjeinek vetítésén vehetnek részt a látogatók, valamint Kováts Péter, Szentpáli Roland és Fülei Balázs vezetésével az érdeklődők bepillanthatnak egy-egy hegedű-, tuba- vagy kamarazene órába.

Az esti hangversenyen a világhírű zeneszerző-karmester, Eötvös Péter vezényli a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát. Műsorukon három különleges mű képvisel három korszakot. Elsőként az idén száz éve született Ligeti György előtt tisztelegve a szerző 1971-es alkotása hangzik el, majd Eötvös saját művét vezényli, amely 2014-ben keletkezett eredetileg cimbalomszólóra és kamaraegyüttesre, a salzburgi Mozarteum Alapítvány Dialoge elnevezésű fesztiváljára.

Tizenegy Mozart-töredéket kilenc saját töredékké dolgozott át, a végleges változat nagyzenekari formát kapott, ezt hallhatja a koncerten is a Zeneakadémia közönsége. A szünet után Debussy szimfonikus kompozíciója zárja az estet.

A Zeneakadémia 2018 óta évente rendezi meg A tehetség napja elnevezésű egynapos programot, amelynek célja, hogy a színfalak mögé betekintve nyílt órákon, minikoncerteken, vizsgafilmvetítéseken adjanak képet az egyetem mindennapi életéről, megismertessék műhelyeink munkáját a rendkívüli tehetségek osztályától a zenetudományi képzéséig, valamint bemutassák a fiatal tehetségeket - emlékeztet a közlemény.

A Tehetség napja részletes programja a www.koncert.zeneakademia.hu weboldalon érhető el - áll az összegzésben.