napja van. | 2024.02.29

Tizenhat évre ítélték a Gyulán egy kerékpárost halálra késelő fiatalt

2023-02-08 16:02:00

Jogerősen 16 év fegyházbüntetéssel sújtotta szerdán a Szegedi Ítélőtábla azt a fiatal férfit, aki 2020 tavaszán halálra késelt egy kerékpárost, és barátját is megsebesítette.

A nagyváradi születésű, jelenleg 22 éves vádlottat aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondták ki bűnösnek.
A táblabíróság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vádlott és kiskorú barátja 2020. május 30-án este együtt szórakozott, italozott Gyulán, majd a hajnali órákban elmentek a vádlott otthonába cigarettáért.

Ezt követően gyalog visszaindultak a belvárosba, amikor az ittas állapotban lévő és gyógyszert is fogyasztó vádlott - minden előzmény nélkül - odalépett egy kerékpárján éppen hazafelé tartó 27 éves férfihoz, akit az otthonában magához vett késsel több alkalommal megszúrt. Az áldozat egy ott parkoló gépkocsi kerekének dőlt, és erősen vérzett.

A vádlott barátja a történteket látva segítséget akart hívni a súlyosan megsérült áldozathoz. A vádlott azonban - hogy megakadályozza a mentők értesítését - késével megvágta arcán a barátját, aki elmenekült a helyszínről. Az először megkéselt férfi meghalt, a kiskorú sértettnél a támadás azért nem okozott súlyosabb sérülést, mert a szúrás elől sikerült felsőtestét elhúznia.

A vádlott hazament, és egy otthonról hozott talicskán elszállította az áldozat holttestét egy szemétgyűjtő konténer mellé, majd a testet a háztartási hulladék alá rejtette. Ezután ismét hazament, összepakolt, elbúcsúzott a húgától, majd távozott. A rendőrök egy órán belül, a 44-es főút Gyulát elkerülő szakaszán fogták el, az áldozat lemeztelenített holttestét ezután találták meg.

A bíróság előtt az emberölést a vádlott elismerte, de nem tudott magyarázatot adni a tettére. Azt állította, barátját nem akarta megsebesíteni.

Döntésével a Szegedi Ítélőtábla - tekintettel a vádlott elkövetéskori életkorára, kevert személyiségzavarára és arra, hogy a barátja túlélte az ellene elkövetett támadást - enyhített az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék által kiszabott 18 éves büntetésen.