Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: sikerül megvédeni a teljes foglalkoztatottságot

2023-01-30 14:29:00

A háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is sikerül megvédeni a teljes foglalkoztatottságot - közölte hétfőn a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a tárca hangsúlyozta, hogy januárban még egyszer sem volt ilyen kevés regisztrált álláskereső a rendszerváltás óta. Az idei első hónapban 243 578 főt tartottak nyilván, 5 ezerrel kevesebbet, mint a tavalyi azonos időszakban - írták a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva, amelyek alapján továbbra is feszesnek nevezték a munkaerőpiacot.

A közlemény szerint a kormány gazdasági védvonalat hozott létre, hogy Magyarország kivédje a recessziót, és egész évben válságálló legyen. A 700 milliárd forint keretösszegű Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal már 3000 milliárd forintnyi, vagyis a GDP 4 százalékának megfelelő, kedvező finanszírozási forrás nyílik meg hamarosan a vállalatok előtt.

Hozzátették, hogy a mindössze néhány hete kezdődött a Vállalkozások munkaerő-támogatása és a Munkatapasztalat-szerzést elősegítő program már több mint 2 ezer álláskereső foglalkoztatására fogadott kérelmet 2 milliárd forintot meghaladó értékben. A minisztérium szerint ez jelentős mértékben segítheti a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését.