Emma napja van. | 2024.04.19

Sikeres pályázati cunami Sajószentpéteren - a 2-es aknáról véglegesen lemondott a városvezetés

2023-01-29 08:47:00

A Sajó Televízió YouTube csatornájára feltöltött önkormányzati képviselőtestületi ülésről készült videóból kiderült, megnyert uniós pályázatok cunamija árasztotta el Sajószentpétert. A több, mint kétmilliárd forint fejlesztési forrás elnyerése megdöntötte azt a baloldali narratívát, hogy baloldali vezetésű települések nem kaphatnak uniós forrásokat.

A város hét pályázatot nyert, melynek összege 2 milliárd 50 millió forint.

250 millió forintot a Területi Szociális Központ szolgáltatásainak, ellátásainak infrastrukturális fejlesztésére fordítanak. A pénzt parkok és az intézmény udvarainak fejlesztésére lehet fordítani, új eszközök és berendezések is beszerzésre kerülnek. A Gyermekjóléti Szolgálat pedig egy új gépkocsival gyarapszik.

200 millió forintból lehet a belterületi utakat fejleszteni. Többek között a Bányász, a Tárna, a Haricza, a Vörösmarty, a Kökény, a Baros utcákat teljesen vagy részlegesen felújítják. Megjelenik a 21. századi technika is, okos zebra és a napelemes közúti közvilágítási lámpák formájában.

400 millió forintot a közösségi infrastruktúra és okos település fejlesztésére nyert a város. Ebből az irdatlan nagyságú pénzből esztétikus, rendezett közparkot építenek a Bercsényi téren, fejlesztik a Semmelweis közparkot, és parkolókat fognak kialakítani. Továbbá épül sport- és tollaslabda pálya.

100 millió forintból fejlesztik a belterületi zöldinfrastruktúrát. A pénzből a Haricza úti zöld területen új szemléletű játszótér kerül kialakításra. A 26-os főút, miskolci bevezető szakasza mellett zöldsávot alakítanak ki.

400 millió forintból Sajószentpéter kékinfrastruktúráját fejlesztik, az Attila, a Baros, a Kinizsi utcákban árok és övárok bővítése, építése valósul meg.

300 millió forintból az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését végzik.

400 millió forintból fejlesztik a helyi turizmust. Sajószentpéteren az újonnan kialakítandó csúzdaparkba és szabadtéri trambulinba várják a turistákat, de jut pénz a Pipiske liget továbbfejlesztésére is, hogy méltóképpen ki tudják szolgálni az idelátogató turistatömegeket. 

Sajószentpéter egyes részeiről véglegesen lemondott a városvezetés

A pályázati források felhasználásának irányáról az látszik, Sajószentpéteren továbbra is a parkok, a zöldfelületek, a különféle kihasználatlan szórakoztató létesítmények fejlesztése az elsődleges cél. Korábban óriási összegekből épültek sport- és szórakoztató létesítmények - például a Glass-park - amelyeket alig, vagy egyáltalán nem látogatnak. Kellő bevétel híján, működtetésük óriási teherként nehezedik a város szegényes büdzséjére.

Sajószentpéter elmaradottabb részei közé tartozik a belterületi Fecskeszög, a Somogyi Béla utcai rész, és a külterületi Újbányatelep, közismertebb nevén 2-es akna. A 90 százalékban cigányok lakta szegregátumokat az elhanyagolt, a komfort nélküli házak, hiányos közművek jellemzik.

A város pénz hiányában nem tudja ezeket a szegregátumokat fejleszteni. A polgármester szerint, a 2-es akna városrészen középkori állapotok uralkodnak. A házak 95%-ban leromlottak, nincs víz- és szennyvízhálózat, nincs vízelvezető árokrendszer, és nincsennek wc-k.

Faragó Péter polgármester szerint a 2-es akna városrész rehabilitációja több milliárd forintba kerülne, amit az önkormányzat nem tud előteremteni. Szerinte a megoldás az lenne, ha állami segítséggel megvásárolnák az összes házat, majd ugyannaz a lendülettel azonnal lebontanák.

A polgármester felháborodásának adott hangot, hogy Sajószentpéteren a 21. században középkori körülmémények között élnek emberek. Ez érdekes felvetés, mert 17 éve áll a város élén, de úgy látszik, polgármestersége alatt az igazi problémákat nem sikerült megoldani.

Lehet, hogy az elmúlt évek sok milliárdos fejlesztésének iránya elhibázott volt?

A 26-os elkerülő út forgalomba helyezésével megszűnik Sajószentpéteren az átmenő forgalom jelentős jövedelmet biztosító vásárlásai

Tovább sűrűsödnek a felhők a kisváros egén. A beruházás előrehaladtával közeledik a 26-os főút Sajószentpétert elkerülő szakaszának forgalomba helyezési időpontja, amely egyszerre jó és rossz hír a városnak.

Jó hír: fél évszázados közlekedési probléma oldódik meg, és a 26-os főút zsúfolt forgalma a városon kívülre kerül.

Rossz hír: az óránként áthaladó, több száz autó generálta kereskedelmi forgalomtól elesnek a helyi kereskedők. Félő, hogy többen véglegesen lehúzzák az üzletükön a rolót.

A közúti forgalom kikerülésével megszűnik a városban a közlekedési túlzsúfoltság, azonban a Haricza-völgyében fekvő településen a levegő minősége nem, vagy csak alig fog megváltozni a földrajzi viszonyok miatt. A 26-os főút elkerülő szakaszával egyszerre nyernek és vesztenek a sajószentpéteriek.

(Forrás: sajotv/youtube)



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó