József napja van. | 2024.03.19

K&H: változás a magyar pénztárcákban többen több pénzhez jutottak, kevesebben kaptak kevesebbet

2022-05-22 17:45:00

Javult a magyarok jövedelmi helyzete az idei első negyedévben a járvány legsúlyosabb időszakához képest, a kedvezőbb összkép ellenére azért sokan vannak, akik még hátrányban vannak, derül ki a K&H biztos jövő index - negyedéves rendszerességgel készülő – reprezentatív felméréséből.

A 30-59 éves korosztály tagjainak 42 százaléka 2020 márciusa óta változatlan anyagi helyzetről számolt be, miközben 18 százalékuk nagyobb jövedelemre tudott szert tenni, nekik átlagosan havonta 59 ezer forinttal több pénz állt a rendelkezésükre. Ugyanakkor 39 százalékuknál még negatív a szaldó, ők átlagban havi 85 ezres mínuszról számoltak be.

Összességében javult a magyarok jövedelmi helyzete a koronavírus-járvány megjelenése előtti helyzethez képest, de a részletes adatok szerint jóval árnyaltabb a kép - ez derül ki a K&H 2022 első negyedévében készült reprezentatív felméréséből, amely a 30-59 éves korosztály háztartásainak anyagi helyzetét vizsgálta.

Rekord és felzárkózás

A kutatás eredményei szerint az átlagos háztartási jövedelem 414 ezer forintot tett ki az idei első negyedévben, ez a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg, azonban a válaszadók szubjektív anyagi biztonságérzete még csak most kezd felzárkózni a 2018-2020 között mért értékekhez.
Az érintettek 31 százaléka érzi kifejezetten biztonságosnak érzik az anyagi helyzetét, 17 százalékuk viszont kimondottan pesszimista véleményt mondott.

Mennyivel több, mennyivel kevesebb?

A saját jövedelmek változását tekintve a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése, azaz 2020 márciusa óta a válaszadók 42 százalékának nem változtak a jövedelmi viszonyai. Ezzel szemben 18 százalékuk javulásról számolt be, ami viszont számottevő növekedést jelent a korábbi negyedévekhez képest, hiszen 2020 és 2021 második negyedéve között csak a megkérdezettek 4-9 százaléka érzékelt kedvező változást. Számszerűsítve átlagosan havi 59 ezer forinttal nőtt a jövedelme azoknak, akik pozitív változásról számoltak be.

A megkérdezettek 39 százalékánál ugyanakkor negatív változás történt a járvány kitörése óta, ők havonta 85 ezer forintos mínuszról számoltak be. A kedvezőtlen változásról beszámolók aránya azonban csökkent a korábbi negyedévekhez viszonyítva, 2020 közepétől 2021 második negyedévéig ugyanis a válaszadók 42-52 százalékának jövedelme volt alacsonyabb a pandémia előtti helyzethez képest.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány