József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2022-05-22 16:57:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:  

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Izland felett és a Brit-szigetek térségében többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amely miatt arrafelé változékony, gyakran csapadékos az idő, de jelentős mennyiségű csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyancsak ciklon örvénylik Portugália felett, amely az Ibériai-félsziget nyugati és északi részén okoz esőt. Ugyanakkor a félsziget délkeleti tájain továbbra is kánikula van, helyenként 40 fok feletti csúcshőmérséklettel. A Kelet-európai-síkság felett szintén sokfelé esik az eső, nagyobb területen is előfordul 20-30 milliméternyi mennyiség. Ezt az Emmelinde névre keresztelt ciklon okozza, amelynek középpontja a Fekete-tengertől északra található. Ennek a hátoldalán hideg és száraz légtömeg áramlik be Közép-Európába, amely miatt itt nincsenek kiterjedt felhő- és csapadékrendszerek, de helyenként kialakulnak záporok, zivatarok. A Kárpát-medence időjárását anticiklon, és annak a peremén érkező hideg és száraz légtömeg alakítja, de hétfő délutántól egyre inkább ciklon előoldalára kerülünk, és melegebb levegő érkezik fölénk.

    Várható időjárás hétfő éjfélig:
    -------------------------------
    A gomolyfelhős, napos időt követően éjszakára a legtöbb helyen túlnyomóan derült lesz az ég, de a Dunántúlon és a Dél-Alföldön gyengén vagy közepesen felhős idő várható, csapadék kialakulása azonban nem valószínű. Hétfőn nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, emellett a déli óráktól gomolyfelhők is növekednek, de összességében több órára kisüt a nap. A nap második felében a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, akkor a délnyugati területekre besodródhat egy-egy zápor, zivatar. Az északnyugati szél a középső tájakon időnként megerősödik, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Hétfőn egyre nagyobb területen délire, délkeletire fordul a szél, amelyet élénk lökések kísérnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7, 15 fok között alakul, de a derült, fagyzugos tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 22 és 28 fok között valószínű.