József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2022-05-16 17:43:00

Az Országos Meteorológia Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Kontinensünk északi, valamint középső részének időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon határozza meg. Ezeken a területeken általában nyugodt az idő, sokat süt a nap.
    Oroszország keleti része felett ciklon örvénylik, mely felhős időt eredményez, viszont a csapadékösszegek általában 1 mm környékén alakulnak.
    Nyugat-Európa időjárását is egy ciklon határozza meg, ez a légörvény csapadékosabb időt okoz, területi átlagban az elmúlt 24 órában 10 mm feletti csapadékösszegekről érkezett jelentés. Ennek a ciklonnak az előoldalán meleg levegő áramlik dél felől Franciaország térségébe, így arrafelé a maximum-hőmérséklet nagy területen 30 fok körül alakul, míg a Skandináv-félsziget egyes részein a 0 fokot sem érik el a csúcsértékek.
    A Kárpát-medence időjárását jelenleg még anticiklon alakítja, kedden viszont hidegfront vonul át felettünk, ezért többfelé várható zápor, zivatar, és a szél is nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

    Várható időjárás kedd éjfélig:
    ------------------------------

    Hétfőn sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Kedden szakadozni kezd a felhőzet felettünk, és gomolyfelhők képződnek. Hétfőn késő délutántól, kora estétől a Nyugat-Dunántúlon várható zápor, zivatar. Az éjszaka második felétől kezdődően több hullámban és többfelé várható zápor, zivatar, nagyobb számban az északnyugati és a középső megyékben. A szél éjszaka az Észak-Dunántúlon, majd kedden napközben az ország nagy részén északnyugatira fordul és megerősödik, az északkeleti részeken viszont az északkeleti szelet kísérhetik erős lökések. Sopron környékén és zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, azonban az északi völgyekben pár fokkal hidegebb lehet az idő.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 24 és 29 fok között valószínű, de az északkeleti részeken pár fokkal hidegebb is lehet.