József napja van. | 2024.03.19

Szigorítani akarják a gyógynövényes hevítőrudak árusításának szabályait

2022-05-16 14:02:00

A gyógynövényes hevítőrudak, a nikotintartalomtól függetlenül, kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnak a tervek szerint - közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága hétfőn az MTI-vel.

    A közlemény szerint a piaci innovációk által kialakult joghézagokat rendezi egy, az elképzelések szerint a közeljövőben hatályba lépő komplex törvénymódosítás, amely jelentős változásokat hoz a hazai dohánypiacon.
    A módosítást az indokolja a hatóság szerint, hogy egyre népszerűbbé válnak hazánkban a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi-, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, ezáltal akár fiatalkorúak is szabadon hozzáférhetnek.
    A dohányt nem tartalmazó, hevítéssel fogyasztható nikotintartalmú vagy nikotinmentes termékeket a forgalmazók és a fogyasztók az új típusú dohánytermékek alternatívájaként kezelik - jelezték.
    A dohánymentes hevítőrudaknak - azáltal, hogy jelenleg a jövedéki kötelezettségeken és a forgalmazási korlátozásokon kívül esnek - jelentős a piacra kerülési előnyük. Kiemelt kockázat, hogy a termékek bárki által bárhonnan (például webshopból, benzinkúton, hírlapboltban, nagyobb élelmiszerláncokban) beszerezhetők, továbbá, hogy eredetük és összetételük sok esetben nem ismert - tették hozzá.
    A tervezet egyúttal feloldja azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy míg jelenleg a gyógynövényes hevítőrudak bárhol beszerezhetők, addig a hevítésükre szolgáló eszközök kizárólag dohányboltban érhetők el.
    A tervezett módosítás értelmében a termékek online kereskedelme is tiltottá válik, és a dohánytermékek esetében alkalmazandó általános reklámtilalom erre a termékkörre is vonatkozik majd - írták.
    Közölték: a forgalmazóknak a készletek jogszerű rendezése érdekében a jogalkotó hat hónapos átmeneti időszakot biztosít majd.
    A javaslatcsomagot Magyarország benyújtotta az Európai Unió illetékes szakbizottságának, és sürgősségi eljárást kért róla. "A termékkör szabályozásának hatályba lépése a brüsszeli bürokrácia átfutási idejének függvénye" - áll a közleményben.