Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kásler: évek óta jelentős számú új gyógyszer kap tb-támogatást

2022-01-28 12:01:00

Évek óta jelentős számú gyógyszer kap újonnan társadalombiztosítási (tb-) támogatást, tavaly húsz betegségcsoportnál 31 új gyógyszer befogadásáról született döntés - mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.

    Kásler Miklós a sajtótájékoztatón közölte: a készítmények között van daganatos betegségekre, vérzékenységre, szívelégtelenségre, Parkinson-kórra, szklerózis multiplexre, ízületi gyulladásos megbetegedésekre és asztmára adható gyógyszer. Egy részükhez a beteg szakorvosi felírás után a patikában juthat hozzá, ezek a készítmények már január 1-je óta elérhetők. A korábban már támogatott, de most új betegségekre, kórházban adható gyógyszerek februártól lesznek hozzáférhetők, míg a teljesen új hatóanyagot tartalmazó készítményeket - a közbeszerzési eljárások lefolytatása után - áprilistól kaphatják az érintettek, kórházi körülmények között - ismertette.
    A szaktárca háttéranyaga szerint 2018-ban négyezer hepatitis-C fertőzésben szenvedő beteg kezelése vált lehetővé a legújabb terápiák bevezetésével. Szintén abban az évben 29 új készítmény került a támogatási rendszerbe. 2019-ben 26 új készítmény kapott tb-támogatást, míg 2020-tól az egy év alatti gyerekeknek adandó K-vitamin kapott kiemelt támogatást, amelynek révén csak a háromszáz forintos dobozdíjat kell megfizetniük a szülőknek.
    Kiemelték, hogy 2020-tól minden gyermeket vállalni kívánó párnak térítésmentes a meddőségi kivizsgálás, az ehhez kapcsolódó ellátás, valamint a meddőség kezeléséhez szükséges gyógyszer. 2021-ben pedig megteremtették annak lehetőségét is, hogy a gerincvelő eredetű izomsorvadásban (SMA) szenvedők kezelésére alkalmazott Zolgensma készítményt egyedi méltányossági támogatás keretében ingyenesen kapják meg a rászoruló gyerekek.