Angéla napja van. | 2023.05.31

Novák Katalin: a választás egyik tétje a családpolitika folytatása

2021-11-26 16:30:00

A családpolitikai kérdésekben messze a kormány támogatottságán túlmutató egyetértés van, a választások egyik kérdése, folytatódhat-e ez a politika - jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szegeden.

    Novák Katalin egy kávézóban szegedi egyetemistákkal beszélgetve azt mondta, Magyarországon egyetértés van abban, hogy a családokat támogatni kell. Nincs abban vita, hogy a fiatalokat segíteni kell, hogy akkor és annyi gyermekük lehessen, amennyit és amikor szeretnének.
    Nagyon sokan helyeslik, hogy elindult az otthonteremtési program, elérhető a babaváró támogatás, folyik a munka-család egyensúlyát segítő bölcsődefejlesztési program, adómentességet kaptak a négygyerekes édesanyák, illetve a jövő évtől a 25 év alatti fiatalok - közölte a politikus.
    A 2022-es költségvetésből 3500-3600 milliárd forint kerül a magyar családokhoz, ez három és félszerese a 2010-es 960 milliárd forintnak, a GDP 6,2 százalékát jelenti, ami az OECD-országok 2,55 százalékos átlagának több mint duplája - tudatta a miniszter, aki fontos célkitűzésnek tartja a családtámogatások GDP-hez viszonyított arányának megőrzését.
    Novák Katalin leszögezte, az ország érdeke, hogy a nemzeti keresztény értékrendet, a családokat képviselő kormánya legyen.
    Az ellenzéki vállalások, ígéretek szembe mennek ezekkel az értékekkel. Arról szólnak például, hogyan szüntetnék meg az egykulcsos adórendszert, amely többletterheket róna a családokra - mondta. Hozzátette: a baloldali kormányok elvették a gyes harmadik évét, megszüntették az egy- és kétgyermekesek adókedvezményét, az otthon teremtési programot.
    A miniszter kifejtette, komoly a magyar családpolitika nemzetközi ismertsége. Ennek egyik oka, hogy mérhető eredményei vannak: Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, a házasságok száma és a női foglalkoztatottság. A magas költségvetési ráfordítások mellett az ország gazdasági mutatói is versenyképesek. Tíz olyan ország van, ahol a kormányprogramban vagy valamelyik párt választási programjában konkrét hivatkozással megjelenik a magyar családpolitika - húzta alá.
    Novák Katalin kérdésre válaszolva a következő ciklus egyik fontos lépésének nevezte a főállású anyaság anyagi elismerését.
    Szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a jogállamisági mechanizmus a jelenlegi formája értelmetlen, nem vezet sehova, politikai nyomásgyakorlás eszközéül használják. Leszögezte: amennyiben az európai uniós intézmények magukra nézve kötelezőnek tartják a szerződéseket, Magyarországnak nincs félnivalója.

 Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
12:01
- Novák Katalin meglátogatta a kórházban a Koszovóban megsérült magyar katonákat
11:39
- Elfogták az Iszlám Állam több feltételezett támogatóját Németországban
11:19
- Vádat emeltek egy férfi ellen, akinek kötelességszegése felesége halálát okozta
10:55
- Darvasi László az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa
10:30
- Czomba Sándor: több mint hatmilliárd forintból indul vállalkozóvá válást elősegítő program
10:02
- Életfogytiglant kapott a bozótvágó késsel ismerősére támadó férfi
09:27
- KSH: az ipari termelői árak áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 15,9 százalékkal növekedtek
09:03
- Három embert gyanúsítanak egy szegedi férfi halálra verésével
08:24
- Egy fára akasztotta fel magát egy fiú Tiszaújvárosban az Örösi úton - megmentették a rendőrök
07:59
- Ezrek keresnek fel egy Missouri állambeli kisvárost, ahol teljesen megőrződve exhumáltak egy évekkel ezelőtt eltemetett apácát
MTI hírfelhasználó