Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kövér László: kiemelten fontos a Nyugat-Balkán uniós integrációja

2021-10-18 13:44:49

Magyarország kiemelten fontosnak tartja az Európai Unió bővítésének folytatását és továbbra is elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni térség mihamarabbi integrációjának - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Szarajevóban, a bosznia-hercegovinai parlamenti ikerintézményi program harmadik ütemének zárásán mondott beszédében, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint.

    Meggyőződésünk, hogy Bosznia-Hercegovina helye és jövője Európában van, és e perspektívának nincs érdemi alternatívája. Az Európai Uniónak szüksége van Bosznia-Hercegovinára és a csatlakozásra váró többi dél-kelet-európai országra, miként az itt élő népek jövője szempontjából is - egyelőre - az Unió adhatja a legelőnyösebb létfeltételeket - fogalmazott a házelnök.
    Mi, magyarok folytatni kívánjuk határozott fellépésünket az Európai Unió intézményeiben a bővítési folyamat felgyorsítása és ezen belül Bosznia-Hercegovina csatlakozási folyamatának előmozdítása érdekében. Meg kívánjuk győzni európai partnereinket, hogy az Unió adjon egyértelmű üzenetet, tegye világossá, hogy minden délkelet-európai államnak belátható időn belül helye lesz az EU-ban - tette hozzá.
    Kövér László beszédében annak a véleményének adott hangot: Bosznia-Hercegovina EU-csatlakozása csak elkötelezett hozzáállással lehet sikeres - úgy, hogy ha az ország népei és vezetőik meg tudnak egyezni a szükséges irányokról, meghozzák a szükséges döntéseket, és végre is hajtják azokat.
    A házelnök sok erőt kívánt hallgatóságának ezen elkötelezettség fenntartásához, a szükséges kompromisszumok meghozatalához, "és hogy az Unióban is legyen meg az erő az önök mihamarabbi befogadásához".
    A magyar Országgyűlés elnöke kijelentette, ígéretes munka indulhatott el azzal, hogy Bosznia-Hercegovina parlamentjeinek vezetői az év elején elfogadták azt a prioritási tervet, amelynek lényege, hogy rendelkezzenek a csatlakozási folyamat megvalósításához szükséges parlamenti modellel, megteremtve ezzel azt a parlamenti keret- és feltételrendszert, amivel megbirkózhatnak a tagjelöltség során felmerülő csatlakozási feladatokkal - tájékoztatott a parlament sajtófőnöke.