Auguszta napja van. | 2024.03.29

György László: a gazdaság újraindítására biztosított forrás túlnyomó része már elérhető

2021-09-24 06:11:00

A gazdaság újraindításának akciótervben biztosított 587 milliárd forintnyi támogatásból 557 milliárd forint hozzáférhető, a maradék 30 milliárd is két héten belül az lesz - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára csütörtökön Veszprémben, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által vállalkozóknak tartott fórumon.

    Hozzátette: a vállalati továbbképzési program első keretére október 1-jétől lehet pályázni.
    Az államtitkár hangoztatta: ezzel támogatást biztosítanak azoknak a vállalkozásoknak, amelyek kapacitást bővítenének, technológiát váltanának, vagy képeznék a munkavállalóikat.
    György László hét pontban foglalta össze, mit jelent az a harmonikus növekedés, amit 2030-ig terveznek; a legfontosabb eleme a teremtett és az épített környezet fejlődése. Kifejtette: a természettel való harmóniára törekedve 2030-ra, de legkésőbb 2035-re a villamos energiát 90 százalékban szén-dioxid-mentesen fogja előállítani Magyarország, az illegális hulladék-lerakatokat felszámolja, a keletkezett hulladékot amennyire lehet, újra hasznosítja, és minden megszületett gyermek után ültet 10 fát - sorolta György László. Megjegyezte, hogy ma már körülbelül kétszer akkora az erdők aránya az országban, mint 100 évvel ezelőtt volt, és tovább fog nőni ez az arány.
    A harmonikus gazdasági növekedés második eleme, hogy mindenki aki tanul, dolgozik, érezze, hogy előre tud lépni - mondta az államtitkár. Felidézte, hogy az elmúlt 11 évben úgy növekedett a magyar GDP több mint 50 százalékkal, hogy a nettó reálbérek közel 70 százalékkal emelkedtek. Ezért komoly bírálatot kapott Magyarország az IMF-től, amely ma már ajánlja ezt a magyar gazdaságpolitikát a hasonló helyzetben lévő országoknak - jegyezte meg.
    A harmadik elem, hogy az előrejutás mértéke összhangban legyen a befektetett munka, tudás, kockázatvállalás, vállalkozószellem arányával. A negyedik fontos pillére a harmonikus növekedésnek a szépkorúak elismerése, bevonása a társadalmi életbe, gazdaságba, hiszen világtendencia, hogy a születéskor várható egészséges élettartam növekszik. Ezért könnyített a magyar kormány az idősek foglalkoztatásán, adóterhein - mutatott rá az államtitkár.
    Ötödik pontként az utódokról való gondoskodás elismerését nevezte meg, hangsúlyozva, hogy Magyarországon van GDP-arányosan a legnagyobb családtámogatási rendszer a világon.
    A harmonikus növekedés hatodik pontját a közpénzügyek stabilitása jelenti - ismertette. A hetediket pedig az emberek munkához való viszonyának megőrzése, egyebek közt feltételekhez kötött támogatásokkal, valamint a technikai fejlődés, a robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia terjedése miatt szükséges alkalmazkodóképesség segítésével - összegezte György László.
    A vállalkozókból álló hallgatóság számára az államtitkár bemutatta a három hónapja működő vali.hu nevű vállalkozói információs portált, amelyen keresztül a társas vállalkozások három kattintással elérhetik az összes támogatott vállalkozásfejlesztési lehetőséget. A rendszer több mint százezer vállalkozásnak nyújthat testreszabott információkat a méretük, helyük és tevékenységük alapján - tájékoztatott az államtitkár.