Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2021-09-19 17:12:55

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
A nagytérségi időjárási helyzet nem sokat változott. Nyugat-Európát jelenleg egy hullámzó frontrendszer érte el, amely egyre inkább kelet felé mozdul az Ibéria-félsziget fölé benyúló anticiklon peremén. Kelet felé haladva egy kissé nyugodtabb a légkör.     

Ukrajna felett azonban továbbra is egy ciklon örvénylik, aminek a frontjai mentén többfelé csapadékos az időjárás.

A Dinári-hegység felett pedig a helyi hatásoknak köszönhetően több zivatar is kialakul.

A Kárpát-medencét hétfő estig egy újabb ciklon éri el, emiatt ismét felhősödésre, elsősorban a délnyugati megyékben kiadósabb csapadékra is számíthatunk.

    Várható időjárás hétfő éjfélig:
    -------------------------------
Késő délutántól, estétől nyugat, délnyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet, ami éjszaka meg is vastagszik a Dunántúlon, majd a déli megyékben is. Másutt változóan felhős idő valószínű átmeneti derült periódusokkal. Egy kiterjedt csapadékzóna érkezik délnyugatról, így egyre többfelé ered el az eső, délnyugaton akár kiadós mennyiség is hullhat.

Hétfőn felhős idővel indul a nap, és délen a csapadékhullás is folytatódik, majd a délután második felétől kezd egyre szakadozottabbá válni a felhőzet. Hozzávetőlegesen a Szombathely-Debrecen vonaltól délre többfelé várható eső, zápor, de délutánra fokozatosan gyengül, ezzel együtt kelet, délkelet felé helyeződik a csapadékzóna. Máshol elvétve lehetnek rövid életű záporok. Az északi, északnyugati, hétfőn már inkább északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 13 fok között várható, a felhősebb tájakon lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul, a tartósan felhős, csapadékos tájakon lesz a hűvösebb.