Tivadar napja van. | 2024.04.20

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

2021-07-31 06:04:00

Változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát a Fitch Ratings.

    A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: a "BBB" szuverén besorolás tükrözi a magyar gazdaság erőteljes szerkezeti jelzőszámait és a beruházások táplálta stabil növekedést.
    A Fitch szerint a minősítés mérlegeli másrészről a magas államadósságot és a korábbi unortodox szakpolitikai lépéseket is, valamint azt, hogy az utóbbi években romlottak a kormányzati jelzőszámok.
    A magyar államadós-osztályzat stabil kilátása ugyanakkor a Fitch azon várakozását tükrözi, hogy fenntartható lesz a magyar gazdaság kilábalási folyamata, és az enyhe mértékű költségvetési konszolidáció lehetővé teszi 2021-től az államadósság-ráta lassú csökkenését - hangsúlyozza a hitelminősítő.
    A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 6,5 százalékkal, 2022-2023-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik.