József napja van. | 2024.03.19

Kezdődik a Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden

2021-07-27 11:50:00

Színháztudományi konferenciával kezdődik el a Thealter nemzetközi színházi fesztivál programja csütörtökön Szegeden - tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

    A kétnapos tudományos tanácskozáson a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító fesztivál három évtizedes múltját, jelenét és jövőjét mutatják be a szakemberek. A szegedi bölcsészkaron szervezett konferenciát a hazai független színház elmúlt több mint száz évének történetéről és jelenéről szóló beszélgetés zárja.
    Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget. A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, a Belvárosi Moziban és a Mars téri piacon is. Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, monodrámát és versdrámát, több előadás után pedig beszélgetést is kínálnak a programban a Szegedre látogató nézőknek.
    A fesztivál nyitóelőadásaként pénteken este a Régi Zsinagógában egy klasszikus, Shakespeare Ahogy tetszik című darabja látható. Az előadás Szilvay Máté diplomarendezése, szereplői a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színészszakos hallgatói.
    A fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget kínál a pályájukat kezdő művészeknek éppúgy, mint a meghatározó hazai és határon túli független társulatoknak.
    A rendezvény különleges színfoltja a Dinnyeköztársaság című magyar-német művészeti projekt, amely során az alkotók a nagy múltú békési dinnyetermelő térség - Nagykamarás, Medgyesegyháza - lakosaival hoznak létre egy kollaboratív színházi előadást, amely a helybéliek személyes - Szegedig vezető - történetein és élethelyzetein keresztül mesél a dinnyetermelés és -értékesítés kihívásairól. A közös munka első eredményeit a fesztivál keretében, a Mars téri piacon mutatják be, ahol a programsorozat záróhétvégéjén egy különleges, a dinnyeárusítást művészeti installációval és közösségi programokkal ötvöző standot működtetnek, amely a piac zárása után a szabadtéri előadás díszletévé alakul.
    A fesztivál záróelőadása a Nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának produkciója lesz: A tigris című darabot Gianina Carbunariu egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján írta, egyszerre mutatva meg különböző nézőpontokat és azok fonákját.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány