József napja van. | 2024.03.19

Ezt se felejtsük el, miután végeztünk a felújítási munkálatokkal!

2021-06-12 18:16:00

Ezt se felejtsük el, miután végeztünk a felújítási munkálatokkal! Az állami támogatáshoz szükséges dokumentációk leadásán túl érdemes rápillantani lakásbiztosításunkra is Néhány év alatt jelentősen megnőtt a lakások átlagos négyzetméterára Magyarországon, az év elejétől elérhető állami támogatás pedig komoly felújítási hullámot hozhat, ami még tovább növeli az ingatlanok értékét. Az értékváltozást érdemes a biztosításokban is lekövetni, mert ellenkező esetben kellemetlen meglepetés érheti az ingatlantulajdonost, ha káresemény történik.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban a használt otthonok négyzetméterára országosan átlag 274 ezer forint volt, ami az öt évvel korábbihoz képest majdnem 100 ezer forintos növekedést jelent. Az új lakások esetében pedig még nagyobb volt a változás, a 2015-ös 322 ezer forinthoz képest a múlt évre átlagosan 582 ezer forintra nőtt az országos négyzetméterár ezeknél az ingatlanoknál. Ráadásul az év elejétől legfeljebb 3 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető az otthonok felújítására, aminek következményeként várhatóan számos, az otthonok értékét tovább növelő beruházás indul majd országszerte.

Az ingatlanpiaci folyamatokkal, illetve a felújításokkal járó értéknövekedés kapcsán érdemes felülvizsgálni meglévő otthonbiztosításunkat is, hiszen ennek elmulasztása egy esetleges káreseményt követően nagyon kellemetlen meglepetésekkel járhat. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a biztosítók nem a forgalmi érték, hanem az újjáépítési érték alapján kötnek biztosításokat. Természetesen az évek során az építőanyagok ára és a munkadíj is növekszik. Ennek az értéknövekedésnek a lekövetésére általában egy indexálási eljárást ajánlanak a biztosítók ügyfeleiknek, amit túlnyomó többségük el is fogad. A változások ütemét jól mutatja, hogy míg nagyjából két éve négyzetméterenként 200-250 ezer forintos újjáépítési árral számoltak a biztosítók, ma már 300-400 ezer forintos összeget ajánlanak fel az ügyfeleknek.

„Az utóbbi néhány évben ugyanakkor egyre nagyobb gondot okoz az építőanyagár és a kivitelezési díj nagymértékű és gyors növekedése. Éppen ezért fontos, hogy az ingatlantulajdonosok rendszeresen átnézzék meglévő otthonbiztosításukat. Ha ugyanis alulbiztosított az ingatlan, vagyis egy káresemény során a kárszakértő azt állapítja meg, hogy az ingatlan biztosítási összege nem egyezik meg a tényleges újjáépítési értékkel, akkor a biztosító nem fizeti meg a teljes kárt, hanem annak csak arányos részét. Azaz, ha a szakértő szerint az otthonunk újjáépítési értékének csak 80 százaléka van biztosítva, akkor a biztosító ekkora részt áll a kárból. A biztosítás felülvizsgálatát mindenképpen érdemes elvégezni akkor is, ha élve az állami támogatás kínálta lehetőséggel, a felújítás mellett dönt valaki. Ebben az esetben is előfordulhat ugyanis, hogy a felújítás miatt többmillió forinttal emelkedik az otthon újjáépítési értéke, aminek a biztosításban is látszódnia kell” – mutatott rá Janega Attila, a Hungarikum Alkusz Cégcsoporthoz tartozó, HUNPénzügyi Tervező Kft. nem-életbiztosítási termékek értékesítéséért felelős üzletágvezetője.

A tapasztalataink azt mutatják, hogy ha a lakásbiztosítási szerződés létre is jön, a szerződések aktualizálásával már kevésbé foglalkoznak az emberek. Ezért jó, ha van biztosítási alkuszunk, mert neki az egyik fő feladata a szerződés megkötése után, hogy rendszeresen – de legalább évente egyszer –felvegye velünk a kapcsolatot, így a beszélgetések során kiderülhetnek azok a változások, amiket kezelni kell, például, hogy lecseréltük a fűtési rendszert, vagy szigeteltük az ingatlant. Az alkuszok nagy előnye a szakértelem mellett, hogy akár az összes biztosító ajánlatát látják, így nem csak abban lehetünk biztosak, hogy a biztosításunk naprakészen megfelel majd az ingatlanban bekövetkezett változásoknak és az esetleges banki, vagy egyéb elvárásoknak, de abban is, hogy a legjobb ár/érték arányú biztosítást tudjuk megkötni” – fűzte hozzá Janega Attila.

Janega Attila számításai szerint, ha például egy 50 millió forint újjáépítési értékű családi házban hőszigetelési és energetikai korszerűsítési munkálatokat is végzünk, annak anyag- és munkadíj költsége elérheti a 6 millió forintot. Ennek a 6 millió forintnak a felét, de maximum 3 millió forintot kaphatunk vissza most az állami támogatás miatt. Az ingatlan értéknövekedése azonban mind a 6 millió forinttal, a teljes ráfordított összeggel megjelenik az ingatlanunk újjáépítési költségében, aminek a biztosításunkban is látszódnia kell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha a lakásbiztosításunkat nem frissítjük, és egy káresemény során az ingatlan teljesen megsemmisül, a biztosító az ingatlan újjáépítési költségére 50 millió forintot fizet majd csak, a lehetséges 56 millió forint helyett. A 6 millió forinttól tehát rögtön elesünk, míg a biztosítási díjunkban mindössze néhány száz forintos díjnövekedést jelentett volna havonta a felújított ingatlan, magasabb újjáépítési értékének megfelelő biztosítás.