József napja van. | 2024.03.19

Június 10. a jegestea világnapja

2021-06-10 11:48:00

A víz után a tea Földünk második legkedveltebb itala. A nyár és a meleg közeledtével a teát inkább hűsítő jegestea formájában fogyasztjuk, nem forrón, így talán az sem meglepő, hogy a legmelegebb évszak elején saját ünnepnapot is kapott ez a közkedvelt szénsavmentes üdítő.

Miből áll a jegestea? Természetesen teából, vízből, gyümölcsből és általában valamilyen édesítő összetevőból (cukor, édesítőszer), a tea kesernyés ízének ellensúlyozására.

Mint sok más fantasztikus dolgot, a jegesteát is egy véletlennek köszönhettük. Az 1904-es St. Louis-i világkiállításon az angolok a fekete teájukat szerették volna népszerűsíteni az amerikaiak körében, de a meleg, nyári napokon nem volt kelendő a forró ital. Ekkor jött az ötlet, hogy jégkockát dobnak bele, és azzal teszik kellemessebbé. A lehűtött tea népszerű lett, és rövid idő alatt elterjedt az amerikai kontinensen, olyannyira, hogy manapság az Egyesült Államokban elfogyasztott tea 80%-a jegestea.

Miért szeretjük a jegesteát annyira, hogy ma Magyarországon évente fejenként több mint 9 litert fogyasztunk belőle?

  1. egy egészséges alternatíva az üdítők között.

  2. frissít, különösen nyáron vagy fárasztó munka, edzés után előnyös, jobban üdít, mint a szénsavas italok.

  3. bármelyik teafajta kedvelői megtalálhatják a kedvencüket, hiszen fekete, zöld, fehér vagy rooibos teából készült jegesteát is lehet találni a polcokon.

  4. a tea kesernyésségét gyümölcsök ellensúlyozzák, a jó minőségű termékekben 1% valódi gyümölcskoncentrátum teremti meg az ízharmóniát.

  5. édesíteni a gyümölcsök mellett lehet fruktózzal, sztíviával, így akár nagyon alacsony kalóriatartalmú jegesteákkal is felfrissíthetjük magunkat egy tikkasztó nyári napon.

Természetesen otthon elkészíthetünk egy finom jegesteát, de munkahelyen, iskolában vagy akár útközben ez kicsit körülményes lenne. Szerencsére a boltok polcain hatalmas választékot találhatunk ezekből az italokból, az alábbi szempontok segítenek, hogy a legmegfelelőbb hűsítő itallal ünnepelhessük június 10-én a jegestea világnapját.

  1. Mennyi tea van benne?

A készen kapható jegesteákban nagyon különböző a tea mennyisége, sőt még ugyanazon márka különböző ízei is eltérhetnek ebben. Érdemes a lehető legmagasabb teatartalmú jegestát választani, és arra is figyeljetek, hogy ez valódi tea, természetes teakivonat legyen.

  1. Mennyi gyümölcs van benne?

Legyen szó fekete, zöld vagy rooibos teáról, a jegestea finom ízét a gyümölcs adja meg. Olvassátok el figyelmesen a címkéket, nézzétek meg, hogy valódi gyümölcskoncentrátum van-e benne, és milyen arányban. A jegestea azonban nem gyümölcslé, így ez az arány nem fogja egyik termék esetében sem meghaladni az 1-2 százalékot. Jó példa erre, hogy itthon a legnagyobb mennyiségben vásárolt márka, a XIXO esetében a gyümölcstartalom 1% körül mozog.

  1. Mitől lesz édes?

Olyan hűsítőt érdemes választani, amelynek 1 deciliterjében 8 g alatt van a cukortartalom. A cukor természetes gyümölcscukor, azaz fruktóz legyen, mert abból jóval kevesebb is elég a megfelelően édes íz eléréséhez. A sztívia használata másik jó megoldás, ami tulajdonképpen egy gyógynövény, melynek kivonatát használják a különböző italokban. Nincs kalóriatartalma, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Ha a teljesen cukormentes, azaz zéró jegesteákat szeretitek, nézzétek meg mivel édesítik, és inkább az aszpartám nélkül készülteket keressétek.

  1. Tartósítószer-, adalékanyag-mentesség

Ha tudatosan táplálkoztok, már biztosan odafigyeltek arra, hogy mindenből adalékanyag- és tartósítószer-mentes változatot egyetek-igyatok. A jegesteák közül is ilyeneket érdemes leemelni a polcokról.

  1. Csomagolás

Ez az a szempont, amire fokozottan oda kell figyelnünk, ha a környezetünket is óvni szeretnénk. Ha a vásárláskor a PET palackos helyett a végtelenszer újrahasznosítható aludobozosat választjátok, a környezettudatosság mellett teszitek le a voksotokat. Érdemes a kisebb kiszereléseket venni, mert például 2,5 dl jegesteát egyszerre meg tudtok inni, egy fél literes vagy annál nagyobb palack viszont nagyobb helyet foglal, nehezebb magatokkal vinni, ráadásul, ha úton vagytok, fel is melegszik, és a jegesteából csak tea lesz hűsítő, frissítő hatás nélkül.

Ünnepeljük és fogyasszuk tudatosan június 10-én is a jegesteákat!