Zsófia napja van. | 2021.05.15 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2021-04-17 19:12:31

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Döntően anticiklon alakítja a kontinens időjárását, így csapadék is csak kevés helyen fordul elő. Kiterjedtebb eső elsősorban a Kelet-európai-síkság nyugati részein jellemző egy sekély ciklonnak köszönhetően. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartós északias áramlásnak köszönhetően a kontinens középső területein bőven a sok évi átlag alatt alakul; Németország déli felén például mindössze 4, 9, Lengyelországban 2, 8 fokos maximumokat mérnek, de Olaszország legnagyobb részén sem éri el a csúcshőmérséklet a 15 fokot. Ezzel szemben a balti államokban és Dél-Finnországban 10, 15 fok közé emelkedik napközben a hőmérséklet. Vasárnap estig egyre inkább a Balkán-félsziget fölött kimélyülő ciklon határozza meg időjárásunkat, újabb kiadósabb csapadék érkezik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:
------------------------------------------------------
Szombaton dél felől egyre több és vastagabb felhő érkezik fölénk, egyre kevesebb helyen süthet ki a nap. Néhol gyenge záporeső kialakulhat. Hajnalra már mindenütt borult lesz az ég, és az éjszaka második felében előbb a déli megyékben, majd napközben összességében már sokfelé kell esőre, záporra számítani egy délről észak-északnyugat felé mozgó csapadékzónából. Vasárnap késő estére a déli megyékben 10 mm körüli csapadék hullhat. Az északi, északkeleti szelet szombaton a Dunántúlon, vasárnap már másutt is olykor élénk széllökések kísérhetik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 10 és 15 fok között várható, az északkeleti határ mentén lehet a legmelegebb, de a Dél-Dunántúlon 10 fok alatt maradhatnak a csúcsértékek.