Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: nem vitatható el a magyar szakemberektől a döntés joga az oltóanyagok használatáról

2021-03-01 14:30:00

Nem engedjük meg sem Brüsszelnek, sem a magyar baloldalnak, hogy elvitassák a magyar szakemberektől azt a képességet és azt a jogosultságot, hogy eldönthessék, a vészhelyzetben Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

    A bécsi ötök (Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Csehország és Szlovákia) külügyminisztereinek tanácskozását követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a vakcina jelenti az igazi megoldást a koronavírus-járványra. Ezért oltóanyag, sok oltóanyag és biztonságos oltóanyag kell - húzta alá.
    Felmerült a kérdés, ki dönthet arról, hogy egy oltóanyag biztonságos vagy sem - mondta, hozzátéve, hogy erre világos európai szabályok vannak. Erről az Európai Gyógyszerügynökség (EMA - European Medicines Agency) vagy - a vészhelyzetre való tekintettel - a nemzeti hatóságok is hozhatnak döntéseket. Ez utóbbit elvitatni európaiatlan, az európai szabályokkal szembemenő álláspont - fogalmazott Szijjártó Péter.