Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jövő hétfőtől Angliában nem tartózkodhat együtt hatnál több ember

2020-09-09 08:32:00

Hat főben korlátozza a jövő héttől Angliában a brit kormány azoknak a számát, akik épületekben és szabadtéren összegyűlhetnek, miután az utóbbi napokban jelentősen emelkedett az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma.

    A Downing Street által szerda hajnalban ismertetett intézkedés alapján jövő hétfőtől a parkokban, az éttermekben, a pubokban és egyéb közösségi létesítményekben hatnál több, nem egy háztartásban élő ember nem gyűlhet össze egymás közvetlen közelében.
    A rendelkezés vonatkozik a magánlakásokra is, nem terjed ki ugyanakkor az iskolákra, a munkahelyekre, a szervezett csapatsport-eseményekre, valamint az esküvőkre és a temetésekre.
    A korlátozás alól mentesülő események és helyszínek teljes listáját a brit kormány a héten közzéteszi.
    Az új rendelkezés szigora mindazonáltal messze elmarad a koronavírus-járvány első szakaszában, március végén életbe léptetett intézkedésekétől, amelyek alapján kettőnél több, nem egy háztartásban lakó ember még közterületen sem tartózkodhatott együtt, a nem közös háztartásban élő családtagok és ismerősök sem látogathatták egymást, és csak élelmiszerek, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás igénybevétele, valamint napi egy rövid testedzés végett lehetett kilépni az utcára.
    A brit kormány júniustól fokozatosan és komoly mértékben enyhítette a korlátozásokat, ám az utóbbi napokban ismét jelentősen emelkedett a vizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma, amely a hétvégén megközelítette a 3 ezret, bár kedden már nem érte el a 2500-at.
    A múlt hónapban végig ezer alatt járt a tesztekkel igazolt új fertőződéses esetek napi száma.
    A mostani megugrás mindazonáltal jóval elmarad a nagy-britanniai koronavírus-járvány áprilisi tetőzése idején mérttől. Akkor - a jelenleginél sokkal szűkösebb tesztelési kapacitás mellett is - volt olyan időszak, amikor naponta 6 ezernél több új koronavírus-fertőzést mutattak ki, és előfordult, hogy meghaladta az 1200-at a halálos áldozatok napi száma.
    A kedd délelőtt zárult 24 órában 32 halálesetet jelentettek a brit egészségügyi hatóságok.
    Nagy-Britanniában eddig több mint 17 millió koronavírustesztet végeztek el, és ezek közül 352 560 lett pozitív. A halálos áldozatok száma meghaladja a 41 ezret.