Auguszta napja van. | 2024.03.29

AM: minden beruházás a magyar agrárium értékét növeli

2020-09-08 19:11:00

Október 1-jével lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amelyre 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca - közölte Nagy István Agrárminiszter kedden, Dabason, a Lakto Kft. telepátadóján az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.

    A miniszter szerint jó látni, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a gazdák fejlesztési kedve töretlen. A Vidékfejlesztési program keretein belül meghirdetett támogatási lehetőségek a magyar mezőgazdaság minden szektorában óriási mértékű fejlesztést tettek lehetővé, ezzel pedig hozzájárultak számos családi vállalkozás és vállalat megerősödéséhez, vagy innovatív fejlesztéséhez.
    Nagy István kiemelte, a Lakto Kft. a több mint 1,2 milliárd forintból megvalósult beruházásával nagymértékben járul hozzá a magyar tej- és tejtermék szektor sikeréhez. Hangsúlyozta, hogy a tej esetében bevezetett 5 százalékos áfa óriási áttörést hozott. Alig látható méretűre csökkent ugyanis az importtej, meghatározóvá vált a hazai tej aránya a polcokon és biztosabbá vált a tejtermelők hazai piaca. Fejlesztések támogatásával a tárca tovább erősíti a magyar tejipart, hogy a tejtermelők ne külföldre adják el a nyers tejet, hanem a hazai feldolgozók tudjanak belőle minél magasabb feldolgozottsági szintű tejterméket készíteni.
    A tárcavezető kifejtette, hogy a koronavírus járvány miatti mezőgazdasági válságkezelő csomagból 1,7 milliárd forintot igényelt a több mint 2600 tejhasznú tehenet tartó gazdaság és ősszel ki is fizetik ezt a pénzt számukra, mivel fontos a stabilitásuk a magyar ellátásbiztonság szempontjából.
    A miniszter hozzátette, az állattenyésztésben a piaci egyensúly megőrzéséhez elengedhetetlen a jövedelempótló támogatások jelenlegi szintjének megőrzése, mert jelentős mértékben hozzájárulnak az adott ágazat jövedelmezőségéhez, így a tejágazatéhoz is - közölte az AM.