Eleonóra napja van. | 2024.02.21

Legálisan jutott fegyverhez a louisianai moziban lövöldöző férfi

2015-07-27 09:12:41

 Legálisan vásárolta meg maroklőfegyverét John Russell Houser, aki csütörtök este két embert megölt, további kilencet pedig megsebesített - közölték vasárnap rendőrségi forrásokra hivatkozva amerikai lapok.

    Houser az alabamai Phenix Cityben szerezte be a gyilkosságokhoz használt, a Hi-Point cég által gyártott félautomata pisztolyt. A férfi 2008-2009-ben Georgia államban elmeorvosi kényszerkezelés alatt állt és ugyanitt 2006-ban családi erőszak miatt megtagadták tőle a fegyvertartási engedélyt. Korábban gyújtogatásra való felbujtás miatt került összeütközésbe a törvénnyel.
    Egyelőre nem világos, hogy Houser kényszerkezelését a georgiai hatóságok dokumentálták-e. Ebben az esetben ez ugyanis nagy valószínűséggel bekerült volna a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvántartásába, és a szakkereskedőknél történő fegyvervásárláskor bármelyik államban felmerült volna, mint kizáró tényező. A fegyverkereskedőkkel ellentétben ugyanakkor a magántulajdonosok és a fegyvervásárok árusai nem kötelesek környezettanulmányt folytatni a vásárlóval kapcsolatban.
    Noha Houser törvényesen jutott a lőfegyverhez, a gyújtogatási ügy miatt arra Alabamában sem kapott engedélyt, hogy azt rejtve az otthonán kívül is magánál tartsa.
    A rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mi volt Houser indítéka. Nyomozók szerint a férfi a fegyveres támadást megelőzően több mozit is felkeresett és naplót vezetett, amelyben leírta, hogy hol és mikor szándékozik támadni.