Abigél napja van. | 2023.02.09

Brókerbotrány – Vagyonkutatásra adott utasítást az ügyészségi munkacsoport

2015-04-01 09:54:01

A Hungária Értékpapír Zrt.-nél folyó nyomozás keretében alapos vagyonkutatás végzésére adott utasítást a március 24-én alakult, három ügyészből álló munkacsoport, egyúttal kezdeményezték az előzetes letartóztatásban, illetve lakhelyelhagyási tilalom alatt álló négy embert érintő kényszerintézkedés meghosszabbítását – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

    Gyugyi Csilla korábban tájékoztatott arról, hogy bár a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében eddig is fokozott ügyészségi felügyelet mellett nyomoztak, március 24-én külön munkacsoport is alakult, hogy a felügyelet még hatékonyabb legyen. Ez azt jelenti, hogy az ügyész havonta, de akár gyakrabban is megkérdezheti: éppen hol tart a nyomozás, és utasítást is adhat a nyomozóknak. A szóvivő a munkacsoport felállításának szükségességét indokolva az ügy bonyolultságát, valamint a szoros nyomozási határidőt emelte ki; a nyomozást az első gyanúsítástól számítva két éven belül be kell fejezni. 
    Gyugyi Csilla szerdán azt közölte: bár a négy gyanúsítottól már a nyomozás elején több nagy értékű gépkocsit és készpénzt foglaltak le, az ügyészségi munkacsoport további vagyonkutatást rendelt el. 
    A gyanúsítás szerint a ceglédi székhelyű cégnél okozott kár körülbelül 300 millió forint. 
    A Magyar Nemzeti Bank március 6-án közölte, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél észlelt szabálytalanságok miatt előző este részlegesen felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, és büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB feljelentése alapján sikkasztás gyanúja miatt indított eljárásban négy embert vettek őrizetbe a rendőrök. 
    A Budakörnyéki Járásbíróság március 8-án három gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett, negyedik társukkal szemben pedig - az ügyész indítványának megfelelően - lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A kényszerintézkedések elrendelésekor a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, a társadalomra veszélyességére, illetve a bűnismétlés veszélyére hivatkozott a bíróság. 
    Gyugyi Csilla szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy mivel az előzetes letartóztatást és lakhelyelhagyási tilalmat egyelőre április 8-áig rendelték el, az ügyészségi munkacsoport előterjesztést tett a járásbíróságnál e határidő meghosszabbítására.
    A négy gyanúsított közül a Hungária Értékpapír Zrt. vezérigazgatóját, irodavezetőjét, valamint a cég egy alkalmazottját vették őrizetbe, míg negyedik társuk, egy ügyintéző nő lakhelyelhagyási tilalom alatt áll – közölte a szóvivő.