Adél napja van. | 2023.01.29

Amerikai zavargások - Szövetségi vizsgálat indult a fergusoni rendőrség ellen

2014-09-05 08:28:42

Széles körű szövetségi vizsgálat indult a fegusoni rendőrség ellen, amelynek egyik tagja augusztus 9-én agyonlőtt egy fegyvertelen afroamerikai tizenévest - jelentette be csütörtökön Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

    Fergusonban, St. Louis egyik elővárosában két hétig tartó zavargások törtek ki a 18 éves Michael Brown halála nyomán. A konkrét ügyben már indult egy polgárjogi szövetségi vizsgálat. Az igazságügyi tárca az újabb eljárás keretében azt kívánja tisztázni, hogy alkalmaz-e megkülönböztetést a 70 százalékban feketék lakta településen működő, de csaknem kizárólag fehérekből álló rendőrség, valamint azt is, hogy a rendfenntartó testület tagjai mikor és hogyan alkalmaznak erőt, miként tartóztatják le és állítják elő a gyanúsítottakat és hogyan bánnak a börtönben a foglyokkal.
    Eric Holder kijelentette, hogy Fergusonban járva számos panaszt és aggályt hallott a helyi rendőrség fellépésével és összetételével kapcsolatban. A fergusoni rendőrség üdvözölte a vizsgálatot.
    Az amerikai igazságügyi tárca az elmúlt öt év során több mint 20 település rendőrségével kapcsolatban indított hasonló vizsgálatot. Ez több mint a duplája az előző fél évtizedben elvégzett ilyen eljárásoknak. A tárca jelenleg 14 helyi rendőrség esetében felügyeli az eljárási gyakorlat átalakítását.
    A Brown halála ügyében folytatott szövetségi nyomozás még nem zárult le, és a nagyesküdtszék még mindig nem döntötte el, hogy emeljen-e vádat a fegyverét használó rendőr, Darren Wilson ellen.

MTI