Huba napja van. | 2022.08.19 | MNB középárfolyam:

Az erőfeszítések eredményei – Rendőr-roma fórum

2014-11-26 16:19:25
A szolidaritás fontosságára helyezte a hangsúlyt a Miskolcon megtartott rendőr-roma fórum.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. november 26-án Rendőr - Roma Egyeztető Fórumot szervezett. A főkapitányság Területi Kisebbségi Kapcsolattartási Munkacsoport vezetőjeként Kucsinka Tamás r. alezredes közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezető megnyitójában többek között hangsúlyozta, hogy a kölcsönös kommunikáció megmutathatja a közös utat, ami a jelek szerint jó irányba vezet. Mindazonáltal a folyamatos kapcsolattartás azért is fontos, mert a roma vezetők személye az önkormányzati választások után sok helyen változott. A célok azonban változatlanok, mint például a kölcsönös együttműködés, ami alapjául szolgál annak a jogos igénynek, hogy a közbiztonság közös érdekünk.

 

A főkapitányság tanácstermében meghívott résztvevőknek, rendőröknek és kisebbségi szervezetek képviselőinek a főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat munkatársai tartottak informatív előadást a rendőrré válás lehetőségeiről. Így többek között szó esett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Toborzó akciójáról is, ami lehetőséget kínál minden érettségizett fiatal számára, akik az értékadó és értékközvetítő rendőri hivatás felé orientálódnak.

 

Végül Forgács István romaügyi szakértő vetette fel azon tapasztalatát, hogy külföldön negatív képet festenek a hazai rendőr-roma viszonyokról, ami megítélése és tapasztalatai szerint koránt sem fedi a valóságot. A rendőrség ugyanis hatalmas erőfeszítéseket tett ez irányban, és szeretné elérni, hogy a roma oldalról is megmutatkoznának a kölcsönös együttélés irányába tett erőfeszítések eredményei. Az előadó kijelentette azt is, hogy szükség van roma rendőrökre, és mint ahogy fogalmazott, a bűnnek nincs színe, a szolidaritás kölcsönösségen kell, hogy alapuljon, az nem jár alanyi jogon.