napja van. | 2024.02.29

 Mérgező anyagot loptak egy debreceni telephelyről 

2014-11-13 10:51:32

Mérgező anyagokat loptak egy debreceni telephelyről szerda este, a rendőrség azt kéri, hogy aki az alupalackokban tárolt gázosítószert megtalálja, semmiképpen ne nyissa ki - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtök reggel az MTI-vel.
    Demeter Erika elmondta, hogy a debreceni, Epreskert utcai telephelyről szerdán 16 és 23 óra között 40 kilogramm, alupalackokban, granulátum formájában tárolt mérgező anyagot loptak el. 
    A Tekphos nevű, egykilós adagokban tárolt gázosítószer az első kategóriás mérgek közé tartozik. Ha megbontják, a szabad levegőn magától elkezd fejlődni, és a levegő hőmérsékletétől, illetve páratartalmától függően akár 15-30 perc alatt olyan foszfor-hidrogén egyveleg képződik, amely belélegezve halálos is lehet - ismertette a sajtóreferens. 
    A szer fokozottan tűz- és robbanásveszélyes, vízzel érintkezve heves reakcióba kezd - közölte Demeter Erika, hozzátéve, hogy az adott vegyszer csomagolásán a rendelkezésre álló adatok szerint nincs egyedi azonosítószám vagy sorszám.
    A rendőrség kéri, hogy aki az ellopott alupalackokban tárolt mérgező anyagot megtalálja, semmiképpen ne nyissa ki, hanem hívja a 107-es vagy 112-es segélyhívó számot.
    Az ügyben ismeretlen tettes ellen folytat eljárást a rendőrség.