Emil, Csanád napja van. | 2024.05.28

Fegyveres harcra szólította a palesztinokat börtönéből egy Fatah-vezető

2014-11-11 13:43:09

 A fegyveres ellenállás újrakezdésének mérlegelésére szólított fel börtönéből Marván Bargúti palesztin vezető - jelentette az izraeli katonai rádió kedden.

    A terrorgyilkosságokért ötszörös életfogytiglani ítéletét töltő Bargúti Jasszer Arafat néhai palesztin vezető halálának tízedik évfordulójára levelet juttatott ki izraeli börtönéből, ebben hívta harcba a palesztinokat. Azt írta, a fegyveres ellenállásra Arafat elveinek védelme érdekében van szükség.
    Az utóbbi hetekben kiéleződött a helyzet Izrael és a palesztinok között, amelynek oka egyrészt a jeruzsálemi óvárosban az al-Aksza mecsetnél imádkozni vágyó izraeliek ügye, másrészt az, hogy szombaton az izraeli rendőrök lelőttek egy Kfar Kana nevű faluban egy palesztin fiatalt.
    Mindennek hátterében tovább növeli a feszültségeket, hogy az Izrael és a Palesztin Hatóság között amerikai közvetítéssel folytatott béketárgyalások tavasszal eredménytelenül megszakadtak. 
    A Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik lehetséges utódjaként is számon tartott, a Fatah palesztin szervezet egyik legnépszerűbb tagjának számító Bargúti tizenkét éve él rabságban, ezalatt 2010-ben ledoktorált egy egyiptomi egyetem levelező szakán, és a börtönben titokban tanfolyamokat tart Izraelről palesztin diákoknak. 
    Bargúti a legmagasabb rangú palesztin vezető, akit 2000 szeptembere, a második palesztin felkelés kitörése óta Izraelben bíróság elé állítottak. Büntetését a Fatah fegyveres szárnya, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű radikális fegyveres szervezet irányításáért kapta, mert az számos merényletet követett el.