Adél napja van. | 2023.01.29

Reflektor a „Láthatósági kampányra”

2016-10-28 11:18:47
A kerékpáros közlekedés által felülreprezentált városokban a láthatóság fontosságát hangsúlyozó kampányt indít útjára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság - az előző évekhez hasonlóan - 2016. november 7-e 18-a között „Láthatósági kampányt” szervez, ahol középpontba kívánja állítani a láthatóság fontosságát. A cél azon közlekedési balesetek megelőzése, amelyben a hiányos felszereltségű, kivilágítatlan, sok esetben még fényvisszaverő eszközzel sem rendelkező kerékpárosok, illetve gyalogosok válhatnak áldozattá.

 

Az őszi évszakváltozás negatívan hat a mindennapi közlekedésre, és a rendőrségi tapasztalatok szerint a romló időjárási, és látási viszonyok miatt jelentősen emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma.  Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy ők rossz látási körülmények között is észrevehetőek legyenek a közúti közlekedés során. Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka (szürkületkor) már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat, illetve ezen eszközöknek köszönhetően meg is előzhetőek ezek a balesetek!

 

A kampány helyszínei Encs, Kazincbarcika, Ózd és Tiszaújváros, illetve illetékességi területeik. A rendőrök az ellenőrzésekkor – hiány esetén - fényvisszaverő eszközöket, illetve kerékpár lámpákat adnak majd át a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak.