Marcella napja van. | 2023.01.31

Lezárult a nyomozás a hamis festményeket áruló kaposvári kereskedő ügyében

2014-08-11 19:36:31

Vádemelést javasol a rendőrség az ellen a kaposvári műkincskereskedő ellen, aki a gyanú szerint hamis eredetiséget igazoló szakvéleményekkel neves művészek munkáiként és így nagy értékűnek feltüntetett festményeket és szobrokat árult a galériájában és kínált eladásra az interneten.

    A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel hétfőn azt közölte, hogy a 48 éves férfi elleni eljárás lezárult, a nyomozati iratokat a rendőrség vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek.
    A kereskedőnél tartott házkutatáskor 15 olyan kép került elő, amelyről a kirendelt szakértő megállapította, hogy hamis: kilenc Rippl-Rónai-, két Mednyánszky-, továbbá egy-egy Aba-Novák-, Munkácsy-, Benczúr- és Gulácsy-festmény másolata. A rendőrök három hamis Kovács Margit-szobrot is találtak.
    A rendőrség a férfi ellen - őrizetbe vétele mellett - négyrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást 2013. november 25-én. A Kaposvári Járásbíróság két nappal később elrendelte a férfit előzetes letartóztatását.
    A műkincsekkel kereskedő férfi több hamis képet eladott, illetve közreműködött az adásvételekben.