Pál napja van. | 2022.06.30 | MNB középárfolyam:

Vádat emeltek két, rokonát kisemmiző ember és egy közjegyző ellen

2016-01-20 14:20:09

 Hat rendbeli közokirat-hamisítás miatt vádat emelt a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség egy mosonmagyaróvári közjegyző ellen, két embert emellett különösen nagy kárt okozó csalással vádolnak - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron megyei főügyész szerdán az MTI-t.

    Takács Péter közölte: egy haldokló nő anyja és ügyvéd fivére 2012 nyarán - végrendelet, ajándékozási szerződés és négy hamis közjegyzői okirat készíttetésével, azok kórházi ágyon történt aláíratásával - elvette rokonától annak ingatlanjait. Ezzel 56 millió forint kárt okoztak a később meghalt asszony kiskorú gyermekének.
    A vádirat szerint az ügyvéd férfinak és anyjának az volt a szándéka, hogy a haldokló nő tulajdonában lévő ingatlanokat megszerezzék, így az asszony halála után azokkal a sértett férje mint gyermekük törvényes képviselője ne rendelkezhessen.
    A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő nő a halála előtt három nappal kórházba került, másnap reggel édesanyja és testvére felkeresett egy közjegyzőt. A közjegyző nem tudta, hogy a neki elmondott adatok valótlanok, ezért hat közjegyzői okiratot készített, amelyeket a három vádlott még aznap este a kórházban aláíratott a már döntésképtelen állapotban fekvő, gyógyszerek hatása alatt álló sértettel.
    Gál Katalin, a megyei főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, a közjegyző azzal követett el bűncselekményt, hogy nem győződött meg a sértett nő beszámíthatóságáról.
    Hozzátette: a közjegyzőt három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik, míg felbujtói esetében halmazati büntetésként kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetési tétel.