Marcella napja van. | 2023.01.31

Használjuk a biztonsági övet, életet menthet!

2015-12-21 13:49:46
Borsodban továbbra is fokozotton ellenőrzik a rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát.

A közelmúltban Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain történt olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset, melyben a biztonsági öv használatának elmulasztása halálhoz vezetett. Valószínűsíthető, hogy a biztonsági öv használatával a balesetet nem követte volna tragédia. 

A megye közútjain a rendőrök továbbra is fokozottan ellenőrzik a biztonsági öv és más passzív biztonsági eszközök használatát.

A KRESZ kötelezővé teszi a biztonsági öv gépjárművekbe történő beszerelését, valamint úgy rendelkezik, hogy olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni. A gépkocsiban utazó 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni.

A felmérések szerint a balesetek során övhasználattal 50-60 százalékkal javulhatnak egy esetleges ütközés esetén a túlélési esélyek, hiszen az autóból kirepülő emberek 75 százaléka életét veszti vagy súlyos sérüléseket szenved.

Biztonsági öv nélkül már 30 km/óra ütközési sebességnél is elszenvedhető halálos sérülés. A balesetek során a személyi sérülés mértékét döntően befolyásolja a biztonsági öv használata. A légzsák és a biztonsági öv együttes használatával a sérülések mértéke tovább csökkenhet!

Balesetmentes közlekedést kívánunk és ne feledjék, mindenkit hazavárnak!