Eleonóra napja van. | 2024.02.21

Több mint ötezer doboz cigarettát foglalt le a NAV

2014-10-28 09:39:48

Több mint ötezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy százhalombattai és két budapesti illegális cigarettaraktárban.

    Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a NAV pénzügyőrei és revizorai cigarettakereső kutya kíséretében közös ellenőrzést végeztek a rendőrséggel. A kutya Budapesten egy erzsébetvárosi bérház pincéjébe vezette a pénzügyőröket, ahol egy lezárt helyiségben 865 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. Eközben a rendőrség munkatársai a bérház környékén igazoltattak egy embert, akinél több csomag magyar adójegy nélküli cigaretta volt. A férfi lakásából további 101 ilyen csomag került elő.
    Egy X. kerületi lakásban is ellenőrzést akartak végezni a pénzügyőrök, ám a tulajdonos - miután meglátta a cigarettakereső kutyát - nem engedte be őket. Az épület másik oldalán várakozó pénzügyőr észrevette, hogy a lakó az ablakon keresztül egy bőröndöt és kartondobozokat dobál ki az utcára. Ezekben 849 doboz különféle magyar adójegy nélküli, duty free feliratú belorusz cigaretta volt, amelynek eredetét a lakás tulajdonosa nem tudta igazolni. A megközelítőleg 700 ezer forint értékű cigarettát a pénzügyőrök lefoglalták. Az igazolatlan eredetű dohánytermék birtoklása miatt a várható bírság több mint 850 ezer forint.
    Százhalombattán, egy panelházi lakásban és az ahhoz tartozó tárolóban 3200 csomag különféle magyar adójegy nélküli, részben duty free felirattal ellátott cigarettákat találtak a pénzügyőrök. A külföldi cigaretták eredetét a lakás tulajdonosa nem tudta igazolni, ezért a 2,5 millió forint értékű dohányterméket a pénzügyőrök lefoglalták. Az igazolatlan eredetű cigaretta birtoklása miatt a várható bírság több mint 3 millió forint - áll a közleményben.
    A revizorok a fővárosban egy használt mobiltelefonokat árusító gazdálkodónál tartottak ellenőrzést. A kereskedőnek nem volt pénztárgépe, de nyugtaadási és foglalkoztatotti bejelentéssel kapcsolatos hiányosságokat is feltártak. Emellett a bolt átvizsgálásakor kilenc hamisított telefon és más elektronikai eszköz került elő.
    A tájékoztatás szerint a pénzügyőrök az összesen több mint ötezer doboz cigarettát, valamint a hamis elektronikai eszközöket lefoglalták. A magyar adójegy nélküli cigaretták ügyében költségvetési csalás miatt büntetőfeljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál, míg a hamis eszközök miatt iparjogvédelmi jogok megsértése szabálysértés miatt indítottak eljárást.