József napja van. | 2024.03.19

Magyar sikerrel ért véget az 1. Moszkvai Tavaszi Acappella Fesztivál és Verseny

2017-05-09 08:33:29

 Kategóriájának első helyét szerezte meg a Fool Moon nevű magyar pop-acappella együttes az 1. Moszkvai Tavaszi Acappella Fesztivál és Versenyen, amelyen csaknem 170 acappella együttes mérte össze tehetségét.

    A 2001-ben alakult, többszörös nemzetközi díjnyertes magyar formáció az amerikai Alley Cats és a spanyol B-Vocal együtteseket előzte meg a dobogón - olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.
    Az 1. Moszkvai Tavaszi Acappella Fesztivál és Verseny döntőjét április 28. és május 7. között rendezték meg az orosz főváros negyven forgalmas helyszínén: köztereken, vonatállomásokon és monumentális épületek bejárata előtt. A koncerteket nem harangozták be, a váratlanul összeverbuválódott nézőközönség azonban mindenhol hálás hallgatóság volt.
    A 168 énekegyüttest felvonultató pénzdíjas versenyre a házigazda oroszokon kívül Angliából, az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, Svédországból, Szingapúrból és Grúziából is érkeztek vokalisták.
    Három kategóriában - 1-5 fő, 6-9 fő és 9 fő feletti kórusok - hirdettek győztest. Az első helyezettekről a mások mellett Michelle Weir amerikai jazzénekes-dalszerző, Andrea Figallo olasz acappella énekes és Viktor Drobysh orosz zenei producer alkotta nemzetközi zsűri, valamint a közönség együttes szavazatai döntöttek.
     Az idén 15 éves Fool Moon nem először nyert rangos nemzetközi fesztiválon: 2005-ben első lett a grazi Ward Swingle Acappella versenyen, amely Európa legrangosabb szakmai megmérettetése (ugyanitt 2003-ban harmadikok lettek), 2006-ban a VI. Tajvani Nemzetközi Acappella versenyen lettek elsők és kaptak két különdíjat, majd 2010-ben az olaszországi Solevoci Nemzetközi Acappella versenyen a "Szerelem, szerelem." című dallal a legjobb átirat díját nyerték el.
    A magyar csapat ezúttal Németh Miklóssal, Molnár Gáborral, Mészáros Tamással, Wodala Barnabással és Vavra Bencével állt színpadra, és állandó hangmérnökükkel, Gáti Péterrel vitték sikerre a csapatot.