Izabella napja van. | 2020.07.12 | MNB középárfolyam:

Engedélyhez kötik az idegenvezetést Prágában

2014-10-24 14:29:36

 Hatósági engedélyhez és szakmai vizsgákhoz kívánja kötni a városi idegenvezetést Prága önkormányzata.

    Ezzel szeretnének véget vetni annak az áldatlan állapotnak, amikor az önjelölt "idegenvezetők" tucatjai naponta rendszeresen zaklatják ajánlataikkal az óvárosi téri Orloj alatt összegyűlt turistákat.
    Az önkormányzati rendelet módosítása november 5-én lép életbe.
    Az új rendelet szerint a jövőben csak azok folytathatnak idegenvezetői tevékenységet Prágában, akik kiváltják az engedélyt és leteszik a szakmai vizsgát. 
    A nyilvánosságra hozott információk szerint a város vezetése egyúttal kijelöli azokat a helyeket, ahol az idegenvezetők ajánlatokat tehetnek a turistáknak, illetve csoportoknak. 
    Jelenleg Prágában az idegenvezetéshez semmiféle engedély nem szükséges. Ezt sokan kihasználják, és olcsó ajánlataikkal elviszik a turistákat a szakképzett, s így drágább idegenvezetőktől. Egyre több a panasz arra, hogy ezek az önjelölt idegenvezetők alig ismerik a város, az ország történetét, s a tényeket gyakran megmásítják, kitalációkkal traktálják a turistákat.
    Az idegenvezetők szövetsége üdvözli Prága döntését - jelentette ki Hana Fuková, a szövetség országos vezetője. A döntésnek viszont csak akkor lesz haszna, ha az illetékesek ellenőrizni is fogják a rendelet betartását - mondta.
    Prága önkormányzata felszólította a regionális fejlesztési minisztériumot is, hogy törvénymódosítással az idegenvezetést sorolják az engedélyhez kötött foglakozások közé. 
    "A kilencvenes években, amikor a probléma felmerült, úgy gondoltuk, hogy a helyzetet a piac fogja megoldani. A piac ezt úgy oldotta meg, hogy nem a legjobb, hanem a legolcsóbb idegenvezetés nyert teret" - jelentette ki Václav Novotny főpolgármester-helyettes.
    Az önkormányzat szerint jelenleg mintegy 2500 személy végez idegenvezetői munkát Prágában, de közülük csak mintegy 800-an aktívak egész évben vagy az egész nyári turistaszezonban. A Prágai Információs Szolgálat vizsgákkal záruló szaktanfolyamait azonban csak mintegy négyszázan végezték el.