Andrea napja van. | 2024.04.18

Mráz Ágoston: a diktatúra után egy szabad állam jött létre

2020-05-02 13:16:00

A diktatúra lezárásával egy demokratikus, szabad állam jött létre, 1990. május 2-án az első szabadon választott magyar országgyűlés megalakulásával állt helyre Magyarország szuverenitása - mondta Mráz Ágoston, a Nézőpont Csoport vezetője a parlament 30. évfordulóról megemlékező ünnepi üléssel kapcsolatban az M1 aktuális csatornán szombaton.

    Akkor még egyetértés volt a politikai szereplők között, de aztán megindult a politikai versengés, éles ellentét alakult ki a kormány és az ellenzék között és ez azóta is tart. Az 1994-ben megalakuló szocialista-szabaddemokrata Horn-kormány a neoliberális reform és a szociális ígérgetés eszközével élt, de azokból a pártokból 2002-re eltűnt a szociális dimenzió, és a liberalizmust helyezték a középpontba, miközben a jobboldal továbbra is megmaradt konzervatívnak - fejtette ki Mráz Ágoston.
    Ma már Magyarország legnagyobb baloldali pártja is a Fidesz, amely munkahelyek teremtésével szociális védelmet nyújt - jelentette ki.
    "Az az érdekes helyzet, hogy ma Magyarországon a Fidesz-KDNP a legnagyobb jobboldali és a legnagyobb baloldali párt a hagyományos értelemben. Az úgynevezett baloldali pártok pedig inkább liberális értékeket képviselnek" - fogalmazott.
    Mráz Ágoston szerint az ellenzéki frakciók hibát követtek el azzal, hogy nem vettek részt a parlament szombati ünnepi ülésen. A történelem megjegyzi, hogy bizonyos pillanatokban ki hogyan viselkedik, például ha nem vesz részt a szuverenitás ünnepén - jegyezte meg a Nézőpont Csoport vezetője.
    Harminc éve, 1990. május 2-án ült össze a rendszerváltás utáni első, szabadon választott Országgyűlés.